OCUPAȚI CU LUMINIȚELE – Cum a pierdut Teatrul Municipal Baia Mare o infuzie financiară din partea statului de circa 4 milioane de lei

1
774
Teatrul Municipal Baia Mare

ATÂT S-A PUTUT. Conform Legii bugetului de stat, de două ori pe an (după primele 6 luni, de regulă și după primele 12 luni) statul alocă instituţiilor publice de spectacole din subordinea unităţilor administrativ-teritoriale (respectiv teatre, opere şi filarmonici) 2% din impozitul pe venit încasat sumele încasate. Practic, anual (prin august și ianuarie), statul finanțează cu circa 460 de milioane de lei instituțiile publice de spectacole din subordinea primăriilor din țară.

 

Banii sunt destinați acoperirii cheltuielilor legate de asigurarea funcţionării şi derularea investiţiilor specifice. Sumele se repartizează prin hotărâre de Guvern, inițiată de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației. Pentru asta, UAT-urile (primăriile) în subordinea cărora funcționează respectivele instituții publice de spectacole trebuie să depună o solicitare până la o dată.

 

De pildă, Teatrul Municipal Baia Mare a primit în august 2022 (la prima rundă a anului) peste 4 milioane de lei (exact: 4.267.710 lei) din pușculița statului. O infuzie financiară semnificativă. Acum, la finalul anului a avut loc runda a II-a, în care statul a repartizat pentru finanţarea teatrelor, operelor și filarmonicilor 2% din impozitul pe venit încasat în perioada 1 august – 9 decembrie 2022, însă Teatrul din Baia Mare nu a primit nimic. E rău statul, vă veți întreba? Nu, doar că Primăria Baia Mare nu a depus la timp (sau deloc) – până în 8 decembrie – cererea de finanțare a instituției din subordinea sa.

 

Acum s-au alocat aproape 190 milioane de lei pentru 66 de teatre, opere și filarmonici din România care funcționează în subordinea a 42 de unități administrativ-teritoriale din 32 de județe. Sigur, altele decât cea din Baia Mare, pentru că, am precizat, noi n-avem nevoie, pentru că suntem bogați (nu suntem, în urmă cu 2 zile în conturile Primăriei mai erau doar vreo 71.000 lei).

 

* Foto: @Lucrețiu Pop

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

1 COMENTARIU

  1. Da, dar… Aparatul administrativ al teatrului ce face? Încasează salar baban si sta. Atât. 365 de zile sta și așteaptă sa vina banii de la buget. Mai sunt programe dar ei nu coboară de pe piedestal. Asta e valabil și pt alte,, instituții,,

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here