OBLIGATORIU – De luni, 6 aprilie, maramureșenii sunt obligați să poarte măști, pentru reducerea riscului de transmitere a noului tip de coronavirus

7
3427
Foto: Dorin Maciovan

DECIZII. De luni, 6 aprilie 2020, toți maramureșenii, precum și cei care se află în Maramureș (tranzitează județul sau din oricare alte motive) sunt obligați să poarte măști sanitare sau măști improvizate cu care să-și acopere nasul și gura. Decizia vine după ce în Galați și Vaslui s-au luat măsuri similare, în vederea reducerii riscului de transmitere a virusului SARS-Cov-2 (coronavirus).

 

De asemenea, tot de luni, 6 aprilie, toate persoanele care ies din carantina instituționalizată în județul Maramureș vor fi testate (cu teste rapide – serologice). În argumentarea deciziei, președintele Consiliului Județean Maramureș, pesedistul Gabriel Valer Zetea, care se erijează în șef al organismului care coordonează acțiunile cauzate de situația de urgență, deși este doar vicepreședinte al Comitetului Județean Pentru Situații de Urgență Maramureș (forul fiind prezidat de prefectul pemepist Nicolae Silviu Ungur), a mințit din nou public, total gratuit, spunând că “în Maramureș sunt cei mai mulți carantinați după București – Ilfov”, în fapt județul fiind, în acest sens, după București și Constanța (fapt nesemnificativ, dar real – cui tot folosesc minciunile propagate de Zetea?).

 

Banii necesari pentru testele rapide au fost repartizați din fondul de rezervă al județului către administrațiile locale pe teritoriul cărora se află centrele de carnatină, iar testarea va fi făcută de voluntatii de la Crucea Roșie și Serviciul Maltez.

 

S-au mai luat două măsuri, logice, obligatorii de fapt la nivel național: 1) monitorizarea zilnică a stării de sănătate a angajaților (din sectorul privat) și raportarea neîntârziată la numărul de urgență 112 a angajaților cu simptome de infecție respiratorie acută (a celor care se prezintă la muncă sau a celor care solicită concediu medical), precum și obligația angajaților de a purta măști de protecție sau improvizate; 2) asigurarea de autoritățile locale cu cele necesare traiului zilnic pentru persoanele care se află în izolare la domiciliu și care nu au soluții de asigurare a aprovizionării.

 

Cătălin VISCHIATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

7 COMENTARII

  1. Dati-ne masti, daca ne obligati sa le purtam!!!
    De unde sa cumparam, daca nu se gasesc in farmacii? De la bisnitari? Nu avem bani nici de mancare, darmite de masti.

  2. Scenariul e simplu.Stie toata lumea ca nu se gasersc masti sau sunt enorm de scumpe.Dar pentru borsenii care au plecat si au venit se gasesc teste rapide pe bani publici .Statul roman ii ingrijeste si cheltuie cu acesti indivizi iar ei dupa pandemie vor fugi din nou in alte tari sa le faca acelora produs intern brut ,ba mai mult vor zice din nou ca Romania e o tara ….samd.In consecinta daca sunt obligatorii mastile Zetea sa cumpere masti si noi le purtam.Nu vedeti cat e de clara actiune: Borsenii se revolta,Primarul Timis solicita ,finul Zetea il urecheaza pe Ungur si acesta semeaza orice.Speram ca borsenii sa nu ceara sa li se aprobe taierea tuturor padurilor din zona.Din inima sa cerem: Zetea ,presedinte pe viata !

  3. Cătălin Vischi fără bază legală cum vor pune în aplicare această hotărâre. Ce reprezintă domnul Zetea? Monitor oficial al României? Nu înțeleg. Dacă este publicată legea în Monitorul oficial ne conformăm. Până atunci mai vedem.

    • Nu contează ce zice Zetea, însă aceasta este o hotărâre a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Maramureș. Fiind stare de urgență are valoare de lege la nivel județean.

  4. Am inteles, dar nu ar trebui să fie un comunicat oficial pe site-ul Prefecturii Maramureș,pentru că suntem îndemnați să ne informăm de pe site-uri oficiale.De dimineata caut o comunicare oficială, articolul dvs.nefiind unul .

    • Vă informăm doar din surse oficiale. Ne mișcăm puțin mai repede decât oficialii. Însă informația e oficială, fiind o hotărâre a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Maramureș, care în situație de urgență are valoare de lege aplicată la nivel județean (în acest caz).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here