O NOUĂ TENTATIVĂ – Administrația județeană vrea să construiască platforma temporară de deșeuri în extravilanul comunei Satulung

0
1295

DEPOZITAREA DEȘEURILOR ÎN MARAMUREȘ. Noua locație unde administrația județeană vrea să construiască platforme temporare de deșeuri este amplasată în extravilanul comunei Satulung și se întinde pe o suprafață de circa 6 hectare. Oficial, aceste platforme ar urma să fie amenajate pentru a reduce cantitatea de deșeuri care acum sunt transportate de operatorii de salubritate (cu costuri suplimentare considerabile), la 300 de kilometri, în județul Mureș, la depozitul de la Sânpaul. Practic, în Satulung ar urma să fie depozitate “deșeuri biodegradabile şi care nu pot fi supuse procesului de compostare”.

 

Cum s-a luat decizia

 

Strategia găsirii amplasamentului platformelor de depozitare temporară (până la finalizarea Centrului de Management Integrat al Deșeurilor din Sârbi-Fărcașa) a luat în calcul trei locații: un teren din comuna Coroieni (proprietate privată persoane fizice), un teren din comuna Recea (proprietatea județului Maramureș) și un teren din comuna Satulung (proprietatea comunei Satulung).

 

Studiul de prefazbilitate a indicat că doar terenul din extravilanul comunei Satulung îndeplinește normele europene (acesta este proprietatea comunei și face parte dintr-un teren care totalizează peste 49 de hectare, așadar trebuie făcută desprinderea cadastrală).

 

Pentru implementarea proiectului, Consiliul Județean Maramureș va cere Consiliului Local Satulung să aprobe hotărârea de trecere a terenului de 6 hectare în proprietatea județului.

 

Cronologia demersului

 

În 29 septembrie 2021, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a fost declarată starea de alertă în județul Maramureș (care este valabilă până în 29 octombrie 2021), motivarea deciziei fiind argumentată cu “imposibilitatea realizării lucrărilor de construcție a depozitului SMID de la Sârbi, din cauza alunecărilor de teren de pe amplasament”, iar propunerea fiind de identificarea unui teren în vederea realizării unor platforme temporare.

 

Ulterior, din cauza inexistenței unui depozit de deșeuri, Consiliul Județean Maramureș a aprobat “balotarea și înfolierea tuturor deșeurilor menajere și similare urmată de stocare temporară pe o perioadă limitată, în vederea eliminării finale”. Fapt care s-a realizat, de asemenea, cu costuri suplimentare mari, plătite tot de maramureșeni (din bugetele locale, cel județean, sau direct, prin majorarea taxei de salubritate).

 

După acest demers, insuficient în contextul ritmului de producere a deșeurilor în județ, s-a decis transportarea deșeurilor în alte județe (oriunde ne-au primit, cu costuri ridicate, evident): Arad, Satu Mare și acum Mureș. Sigur, unica soluție rațională constă în crearea acestor depozite temporare, fapt care ar reduce din presiunea financiară aferentă gestionării salubrității în județ. La fel de sigur, oriunde se vor crea tensiuni sociale oriunde se va dori amplasarea unui astfel de depozit temporar (chiar dacă acesta trebuie eliminat după finalizarea depozitului de la Sârbi, pentru că așa impune legea).

 

P.S.: Pentru o mai bună înțelegere și din partea celor mai puțin familiarizați cu normele europene care trebuie respectate la edificarea unui depozit de deșeuri temporar, în imaginea care ilustrează această scriere este surprins modul în care operatorul Drusal a construit depozitul temporar de deșeuri de la Satu Nou (care a atins capacitatea maximă și nu mai poate fi utilizat).

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here