O NOUĂ “LOVITURĂ” – 2,2 milioane de euro pentru o lucrare a pictorului băimărean Adrian Ghenie

1
2443
Adrian Ghenie

ARTĂ CONTEMPORANĂ. Artistul plastic băimărean Adrian Ghenie (44 de ani), cel mai bine cotat pictor român, a vândut la o licitație de artă contemporană a casei Christie’s desfășurată la New York (SUA) o nouă lucrare, Antelope Attacked near Gas Pipe 2 (realizată în 2019), cu suma de 2,2 milioane de euro (sumă care cuprinde taxe și comisionul casei de licitații – lucrarea propriu-zisă s-a achiziționat cu 1,8 milioane de euro).

 

Ghenie, născut în 13 august 1977 la Baia Mare (a copilărit pe strada Barbu Șt. Delavrancea) și absolvent în 2001 al Universității de Arte din Cluj-Napoca, deține recordul de vânzare pentru o lucrare a unui pictor român, pentru Nickelodeon, vândut în 2016 pentru prețul de 7,1 milioane lire sterline (echivalentul a 9 milioane de dolari). De asemenea, în 2020, lucrarea The Collector I a lui Ghenie a fost vândută pentru 65,97 milioane dolari Hong Kong (echivalentul a peste 7 milioane euro). El are mai multe lucrări care au fost vândute cu prețuri de peste 1 milion de euro.

Antelope Attacked near Gas Pipe 2, care are dimensiunile 250 x 295 cm, a fost expus până în februarie 2020 la Muzeul Ermitaj din St. Petersburg (Rusia), iar apoi, până în decembrie 2021, la Berlin (Germania), unde este stabilit pictorul băimărean.

 

În 2015, an în care pictorul Ghenie a reprezentat România la a 56-a ediție a Bienalei din Veneția (cu Darwin’s Room), a fost laureat cu Premiul Academiei Române pentru pictură, distincție care se acordă o singură dată unei persoane.

 

2mnews



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here