O ANALIZĂ RAȚIONALĂ – Coaliția pentru Maramureș, o nouă alianță politică electorală coalizată în jurul lui Cătălin Cherecheș

0
1337
Foto: click.ro

NEGOCIERI. Ce altceva putea să urmeze după Coaliția pentru Baia Mare, creată exclusiv pentru alegerile locale din 2016 de primarul Băii Mari, Cătălin Cherecheș, pe structura PNȚCD – Forumul Democrat German (FDG) – PSRO – UNPR, decât Coaliția pentru… Maramureș?

 

Din nou, nicio surpriză, în rol de catalizator e același primar al municipiului reședință de județ, Cătălin Cherecheș, care încearcă crearea alianței politice pentru Maramureș pe o structură realtiv similară cu cea din 2016, respectiv PNȚCD – ALDE – FDG. Surse politice locale susțin că în acest moment există acceptul primilor doi invitați în Coaliție, FDG depinzând însă de girul de la Cotroceni, de la fostul președinte (dar mereu mentor) al formațiunii.

 

Tot surse locale implicate susțin că în această alianță ar intra și UNPR, însă de această dată Cherecheș e cel care încă nu și-a dat acordul, motivația constând în relația tensionată pe care o are cu fostul președinte al partidului (dar mereu mentorul acestuia), Gabriel Oprea.

 

Reacția creării unui nou conglomerat electoral la nivelul județului nu e o surpriză pentru observatorii scenei politice maramureșene, ținând cont de succesul de la locale al Coaliției pentru Baia Mare (surprinzător chiar și pentru ei) și de faptul că, în calendarul electoral, în 2019 sunt programate alegeri pentru desemnarea reprezentanților pentru Parlamentul European și pentru funcția de președinte al României, iar în 2020 sunt alegeri pentru Parlamentul României și alegerile locale.

 

Cel mai important argument al creării Coaliției pentru Maramureș pare însă  oferirea către votanți a unei contraponderi la variantele social-democraților, adică o opțiune pentru electoratul „nepesedist” și, mai ales, pro-Cherecheș (în pofida eșecului surprinzător de la prezidențialele din 2014, când și la nivel județean candidatul susținut fățiș de primar, Victor Ponta, a pierdut). Spuneam, acesta „pare” argumentul.

 

Însă care este, de fapt, motivația creării unei alianțe politice județene acum, în contextul în care alegerile locale au loc peste aproape trei ani? Influența (bazată pe potențialul câștig pe care l-ar putea dobândi în județ candidatul sau formațiunea susținută de o entitate bazată aproape exclusiv pe capitalul electoral al lui Cherecheș). Știți (din stenograme), „joci la mic, câștigul e mic, joci la mare, câștigul e mare”.

 

Eliminând animozitățile și simpatiile și păstrând în această analiză doar partea rațională, Cherecheș continuă să rămână un bun studiu de caz pentru găsirea explicațiilor la strategia prin care un politician fără partid reușește să coalizeze în jurul său defuncte partide „de apartament” și să câștige, consolidându-se electoral, dar și reanimând respectivele formațiuni (PNȚCD și FDG sunt exemplele din 2016, ALDE – fără nicio șansă într-o cursă politică pe cont propriu – e provocarea pentru viitorul apropiat).

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here