NUMIRE – Mutarea ministrului Sănătății: sigheteanul Alexandru Oros, numit manager interimar al Spitalului Județean de Urgență din Baia Mare

1
3210
George Alexandru Oros

OFICIAL. Liberalul George Alexandru Oros (42 de ani) a fost numit, în urmă cu puțin timp, prin Ordinul nr. 440 al Ministrului Sănătății (Nelu Tătaru), manager intermar al Spitalului Județean de Urgență Dr. Constantin Opriș din Baia Mare. Numirea își produce efecte începând de astăzi, 10 aprilie 2020, și este valabilă pe perioada suspendării de drept a contractului de management a Sorinei Pintea.

 

Oros a fost manager al Spitalului Municipal Sighetu Marmației, este consilier local în municipiul Sighetu Marmației și este de profesie jurist, fiind pentru o perioadă și președintele filialei PNL din Sighetu Marmației, la precedentele alegeri locale fiind candidatul liberalilor la funcția de primar.

 

Vă reamintim că președintele Consiliului Județean (CJ) Maramureș, pesedistul Gabriel Valer Zetea, a cerut, după ce Sorina Pintea a revenit asupra demisiei, ca ministrul Sănătății (care pe perioada situației de urgență conduce toate unitățile sanitare din țară) să îi suspende contractul lui Pintea și să-l numească manager interimar pe Ioan Vasile Pop (cel pe care l-a numit Zetea, atât când Pintea a fost numită ministru al Sănătății, cât și când aceasta și-a anunțat demisia).

 

În privința Sorinei Pintea, iată o cronologie a faptelor, pe înțelesul tuturor…

 

O cronologie pe înțelesul tuturor

 

28 februarie 2020: DNA o reține pe fosta ministru al Sănătății Sorina Pintea, susținând că a primit mită suma de 120.000 lei, în biroul ei de manager al Spitalului Județean de Urgență din Maramureș.

 

29 februarie 2020: Tribunalul București, la propunerea de DNA, decide menținerea măsurii de arestare preventivă pentru 30 de zile a Sorinei Pintea. Este menținută în arest la Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă nr. 1 București.

 

2 martie 2020: Sorina Pintea îşi depune la CJ Maramureș demisia din funcția de manager al spitalului. Deși 2 martie era o zi de luni (lucrătoare), nimeni din curtea instituției administrative a județului, controlată de șeful de partid al Sorinei Pintea, pesedistul Gabriel Valer Zetea, nu înregistrează demisia.

 

5 martie 2020: În a patra zi de la depunerea demisiei, CJ Maramureș înregistrează demisia Sorinei Pintea. Conform Codului Muncii, aceasta produce efecte (adică intră în vigoare) după 30 de zile, adică în 4 aprilie 2020. La scurt timp, Zetea îl numește manager interimar pe directorul medical al spitalului Ioan Vasile Pop (așa cum a procedat și în perioada în care Pintea a fost ministrul Sănătății).

 

6 martie 2020: Curtea de Apel București decide eliberarea din arest a Sorinei Pintea și cercetarea sa sub control judiciar. Avea o stare de sănătate precară, fiind diagnosticată cu o boală imună (dermatomiozita idiopatică cu afectare pulmonară – pneumopatie interstiţială). După eliberarea din arest, Pintea se internează la Centrul Clinic de Boli Reumatismale „Dr. Ion Stoia” din Bucureşti, pentru tratament.

 

17 martie 2020. După 11 zile de spitalizare, Sorina Pintea este externată și revine în Baia Mare.

 

Dată neprecizată. Înainte de expirarea celor 30 de zile de înregistrarea demisiei, așadar înainte de 4 aprilie, Pintea revine asupra demisiei și anunță că este în concediu medical până în 16 mai 2020, timp în care îl propune ca interimar pe același Ioan Vasile Pop. În pofida depunerii și înregistrării demisiei, conform legii, Pintea este manager al Spitalului Județean din Baia Mare, pentru că nicio instanţă nu i-a interzis acest lucru.

 

9 aprilie 2020: Gabriel Valer Zetea, președinte CJ Maramureș: “Am luat act (…) de faptul că (n.red., Sorina Pintea) se află în concediu medical până la data de 16 mai 2020, când îi expiră contractul de mandat”.

 

9 aprilie 2020: Zetea îi cere ministrului Sănătății să-i suspende contractul de management al Sorinei Pintea, conform unei legi care prevede acest fapt în caz de concediu pentru incapacitate temporară de muncă pentru o perioadă mai mare de o lună. Este a doua oară când Zetea se dezice public de Pintea, cea căreia până mai ieri îi pupa mâna numind-o public “cel mai bun ministru al Sănătății”, „suntem onorați”, bla-bla-bla… Acum, Pintea nu-i mai folosește electoral imaginii personale, așa că pesedistul o împinge pe scări, spunând că „are nevoie de răgazul necesar pentru a-şi clarifica problemele de natură judiciară și pentru a depăşi situaţia medicală delicată în care se află”.

 

10 aprilie 2020: Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, suspendă contractul de management al Sorinei Pintea și îl numește interimar pe liberalul Alexandru Oros.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here