#NUMAIFURAȚI – Cumpărați-i lui Marinescu o socotitoare. Cu rândunici

2
803
Emil Marinescu

DESZĂPEZIRE. Iarna nu-i ca vara. Hai, mă, c-asta deja-i din neogen, de când Băse’ era ministru pe la Transporturile Fără Drumuri din România… Revenim: dă puțin cu frig, indienii cherokee își fac mari provizii de lemne, deci, să fim prevăzători. Ne pregătim pentru iarnă – deși iar o să ne surprindă nepregătiți, că parcă n-am avea calendare să conștientizăm că vine iarna și iarna, ce să vezi!, la munte ninge.

 

Ia să vedem cum ne pregătim noi, județul ăsta din Burkina Faso (unde nu ninge neam!), de iarnă. Deci, ce avem noi aici? Aici avem un comunicat, pentru că-n primul rând ne pregătim c-un comunicat. Oficial. Al administratorului drumurilor județene, adică al Consiliului Județean (CJ) Maramureș, instituția aia condusă strălucit de “Îngerul” Gabriel (Zetea), care organizează concursuri publice de îndestulare cu salarii mărite de bugetari al căror câștigători noi îi anunțăm înainte ca acestea să fie programate (că suntem inspirați, sau că șeful administrației publice județene își face șemenurile nesancționat de „organu’ abilitat”, care-i ușor letargic, așaaa, în așteptarea primăverii, ca și căpriorul Bambi: “Bird, butterfly…”).

 

Iată!

 

“Dorim să gestionăm efectele fenomenelor meteorologice periculoase, să acționăm eficient și cu promptitudine pentru desfășurarea circulației rutiere pe drumurile publice în caz de ninsori”, a spus președintele CJSU, prefectul Vasile Moldovan. Este că-i emoționant? Aproape până la lacrimi. Și durere (ca-n “Mobilă și durere”, a lui Mazilu, numai c-asta nu-i comedie, ci tragedie metamorfozată în firesc). Bine, poezia asta e recitată înaintea fiecărei ierni care ne surprinde, din nou. Așadar, e ireleventă.

 

Însă de aici încolo, comunicatu’ zice că directorul SC Drumuri și Poduri SA Maramureș, Emil Marinescu, a stabilit deja planul operativ de acțiune. Fratele meu, asta deja e… deci, brusc, îți conferă o siguranță, o altă atitudine, nu mai stai zgribulit așa, ca bărzoiul pe stâlp, și-ți vine, practic, să dai cu lopata din portbagaj de pământul încă nenins. Pentru că, vedeți dumneavoastră, însuși Marinescu a stabilit planul operativ!

 

Ca să fie bine și să nu fie rău cu deszăpezitul ăsta, zice Marinescu (și pinguinii din CJ Maramureș aplaudă și votează sifonarea unei noi șarje de bani din pușculița județului) că trebuie să se asigure “6.250 mc de nisip și 10.000 tone sare”, bașca “stocurile necesare de carburanți și lubrefianți pentru funcționarea utilajelor de intervenție” (care, by the way, sunt 73 la Drumuri și Poduri, firma instituției județene).

 

Ce nu-i bine…

 

… nasol moment ăsta când vrei să raportezi realizări eroice și-ți iese devoalarea unui șmen. Eu cred, totuși, că Marinescu-i un om cinstit, dar că are probleme cu numărătoarea, cu aritmetica, prin urmare a greșit cantitățile. Pentru că altfel ar trebui să cred că-i și el un hoț din gașca publică și refuz să cred asta.

 

Argument, o analiză comparativă: în Maramureş sunt 787 de kilometri de drumuri judeţene, însă de regulă doar vreo 625 sunt incluşi în planul de deszăpezire (restul fac parte din drumuri mai puţin circulate care sunt închise pe perioada iernii – acum, de pildă, vor fi închise pe diferite tronsoane, nouă drumuri județene). În Sibiu sunt 900 de km de drumuri județene programate pentru deszăpezire, adică mai mult cu 275 de kilometri.

 

În Maramureș e nevoie de 6.250 mc de nisip și 10.000 tone sare. În Sibiu, de 9.000 mc de nisip și 3.500 tone de sare. Știu, rezultă că-n Sibiu, sau în Mureș, sau în orice județ cu toate țiglele pe acoperiș, se folosește un material antiderapant format din 70% nisip și 30% sare, doar în Maramureș e 30% nisip și 70% sare. Că sarea e mai scumpă.

 

Bine, noi deszăpezim având “nevoie” de 50% mai mult antiderapant decât restul județelor, dar asta e-n legea firii, doar la noi ninge ca-n Alaska. În plus, avem bani, organu’ de anchetă e letargic, la gura sobei… “Băeții” dau cu sare mai multă ca-n saramura de somn. Ar însemna că-n iarna asta, pe fiecare kilometru de drum județean să se arunce 16 tone de sare. 16 tone! De aia zic, vedeți dom’le c-ați greșit socoteala!

 

Socotitoarea cu rândunici

 

Poate, totuși, mai revizuiți calculele, că plătiți cantitățile din banii noștri. Și cumpărați-i, naibii, lui Marinescu o socotitoare. Cu rândunici. Că obosim și noi să vă monitorizăm! Nu-i meseria noastră să vă păzim să nu ne furați, zău. Vedeți, domnu’ Marinescu? Nu degeaba v-a „forțat” Zetea să preluați instituția strategică a șmenului niciodată devoalat oficial… devoalat de “organ”, zic.

 

P.S.: Decât atât am vrut să v-anunț: că o să cumpere ăștia de la CJ, din banii noștri, de trei ori mai multă sare decât Sibiul, de o să transforme drumurile județene în saramură. Am zis că e o informație utilă, măcar pentru gospodinele care își făceau griji cum o să gătească peștele de Anul Nou.

 

P.P.S.: Sugestie… zic să nu renunțați la lopețile din portbagaje și nici la nemuritorul refren al șlagărului de iarnă: “Hăi, hăi, măi băieți / Puneți mâna pe lopeți / Și cu mușchii de oțel / Să culegem mușețel.”.

 

Cătălin VISCHIATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

2 COMENTARII

  1. Marinescu Emil se pricepe la furtisaguri, are scoala lui Span de la finante de la CJMM! Si e tupeist ca Miron Cozma, doar au fost ortaci…Deocamdata si-a tras un drum european pana la el acasa, in codru si padurea Butesei. Tupeist rau grasunelul!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here