NU SE REGĂSESC – Campioana Știința Baia Mare a pierdut și la Timișoara: are cel mai slab început de campionat din ultimii 6 ani, 3 înfrângeri din 3 meciuri

0
350

LIGA I RUGBY. Sâmbătă, 22 aprilie 2023, pe Stadionul „Gheorghe Rășcanu” din Timișoara, în meci contând pentru etapa a 4-a a Grupei A a Ligii I la rugby, SCM Timișoara a câștigat, cu 22-14 (6-6), cu Știința Baia Mare. Meciul, arbitrat la centru de Cristian Șerban din București, a opus echipele clasate înaintea rundei pe locurile 2 (Timișoara) și 4 (Baia Mare).

 

Deși conform poziției din clasament gazdele ar putea fi considerate favorite, băimărenii sunt considerați favoriții tuturor partidelor, în pofida începutului foarte slab de campionat (două înfrângeri din două meciuri, cu Steaua și Dinamo), fiind campioni naționali en-titre și singura echipă din rugby-ul modern care a câștigat 5 titluri consecutive de campioană a României – practic, e echipa care a dominat în ultimii ani campionatul național de rugby (o situație similară se mai întâlnește în handbalul masculin, în situația Științei fiind Dinamo).

 

Antrenorul Eugen Apjok (Știința Baia Mare) a început partida cu următorul 15: Paul Popoaia, Mihai Lămboiu, Sikuea Taliauli, Jason Tomane (cpt.), Kefentse Mahlo, Nikau Mc Gregor, Alexandru Țiglă, Mihai Dico, Levan Papidze, Revazi Dugladze, Mate Dardzulidze, Ștefan Iancu, Silviu Grădinaru, Aleksandre Kalmakhelidze, Beka Bitsadze.

 

8 români în primul 15 la Timișoara, 6 români la Baia Mare (nici nu fac o echipă împreună), diferență mare a celor două grămezi (906 kg Timișoara vs. 846 kg Baia Mare). Timișorenii deschid scorul printr-o lovitură de pedeapsă (prin Dănuț Jipa), dar băimărenii egalează relativ repede, după un moment foarte bun în care au fost foarte aproape de eseu: Paul Popoaia (transformare de la 21 de metri de but, min. 15): 3-3.

 

În min. 19, bănățenii preiau conducerea după transformarea unei lovituri de pedeapsă (pentru un parvan), transformer fiind Jipa. În min. 33, după o nouă șarjă ofensivă oprită la circa 10 metri de buturi de timișoreni, băimărenii decid o transformare, renunțând la atac. Par obosiți băimărenii. Transformare reușită, Popoaia: 6-6. Scor cu care se termină prima repriză.

 

În repriza secundă, băimărenii reușesc să preia conducerea, în min. 48 Popoaia transformând o nouă lovitură de pedeapsă din poziție favorabilă: 6-9. În pofida eficienței la loviturile de pedeapsă, fundașul Științei nu pare în apele lui (a ratat deja 3 prinderi, fără nicio presiune, punându-i pe gazde în poziții favorabile). Conache transformă din apropiere și egalează în min. 53: 9-9. Două minute mai târziu, bănățenii scapă pe contraatac și Iliesa Tiqe culcă balonul la centru. Eseu transformat de Conache și e 16-9 (min. 55).

 

În min. 63, băimărenii încearcă să revină în joc și forțează un mol de margine, prăbușit însă la doar 5 metri de terenul de țintă. Însă faza se încheie cu eseul dorit de campioană în urma unui mol finalizat de închizătorul Beka Bitsadze cu eseu, dar Popoaia ratează transformarea: 16-14. În min. 74, bănățenii reușesc o nouă transformare, prin Conache, care duce scorul la 19-14. Ambele echipe joacă în inferioritate temporară.

 

Apjok îl înlocuiește pe Tomane cu Dănilă. În min. 76 timișorenii au ocazia să se desprindă decisiv, Conache fiind oprit la câțiva centimetri de terenul de țintă. Dar același Conache transformă lovitura de pedeapsă acordată în urma fazei și este 22-14 pentru Timișoara. Ultimul minut din cele 80 regulamentare (partida a fost prelungită cu 8.30 minute, s-au acordat multe pauze pentru hidratare), Știința joacă în dublă inferioritate (Irimescu este eliminat temporar la prima fază după ce a fost introdus pe teren, pentru placaj în aer) și soarta partidei e scrisă.

 

Băimărenii au cel mai slab început de campionat din ultimii 6 ani, pierzând toate cele trei partide disputate (cu Steaua, Dinamo și Timișoara). Următorul meci al Științei este la Cluj-Napoca, în 29 aprilie, cu Universitatea Elbi Cluj.

 

Andrei TUDORAN



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here