NU SE ALARMEAZĂ NIMENI? – Probleme operaţionale, blocaj financiar accentuat: firmele din Baia Mare au reușit să plătească doar 36% din impozitele impuse de administrație

0
1302

ANALIZA UNEI SITUAȚII – FIRME ÎN BAIA MARE. Scrierea de față a analizat dimensiunea impactului pe care-l are asupra economiei din municipiul Baia Mare (care are principala pondere în județ, totalizând peste 56% din cifra de afaceri totală din județul Maramureș și 54% din numărul de angajați) nu doar pandemia, ci și creşterea semnificativă a costurilor operaţionale (prin majorări ale materiilor prime, componente, combustibili, utilități – energie electrică, termică, salubritate etc.), extinderea blocajului financiar și accesul tot mai dificil la finanţare.

 

Explicația strategiei de analiză

 

Unul dintre barometrele edificatoare constă în lichiditățile financiare aflate în conturile firmelor. Pentru că acestea sunt informații nepublice, am raportat situația în care se află firmele băimărene la procentul în care și-au achitat impozitele și taxele adunate de municipalitate în pușculița orașului.

 

Motivația adoptării acestei strategii conjuncturale a pornit de la presupunerea rațională că atunci când o firmă dispune de lichidități financiare (adică, de bani) își plătește obligațiile către pușculițele statului și orașului în care își are rezidența administrativă – chiar anticipat, pentru că astfel dispune de reduceri semnificative. Simplificat: când ai bani, plătești datoriile pentru că nu doar le plătești fără penalități, ci le plătești și cu reducere. Rezultatul este sumbru și am decis să îl facem public, ca un semnal de alarmă pentru administrația locală.

 

Restanțe de 10 milioane de euro
În acest an, firmele din Baia Mare ar trebui să plătească administrației publice  locale (Primăriei) suma totală de 76,5 milioane de lei (exact: 76.518.067,29 lei) cu titlul de impozite pe clădiri, terenuri și autovehicule.
Până la sfârșitul lunii septembrie 2021, societățile comerciale din municipiul reședință de județ au reușit să achite doar 36,13% din impozitele impuse de administrația publică locală, adică 27,6 milioane de lei (exact: 27.643.334,01 lei).

În acest moment, firmele au o restanță la pușculița orașului de aproape 49 de milioane de lei (exact: 48.874.733,28 lei), adică aproape 10 milioane de euro.

 

De ce ar trebui să ne intereseze pe toți

 

Pentru o mai bună percepție publică: atunci când creează strategia unui an (ce investiții să facă, câți bani are la dispoziție etc.), o administrație publică locală (adică Primăria, care gestionează orașul) introduce în calcul și acești bani. În contextul în care Primăria nu îi încasează (în acest caz din cauza dificultăților economice în care se află foarte multe firme), strategia de la început de an se prăbușește ca un castel din cărți de joc, iar pierderile se reflectă în sectoarele economic și social.

 

Respectiv, nu sunt plătite la termen lucrările și achițiile contractate (în acest moment, Primăria Baia Mare are creanțe – adică datorii ieșite din termen, pentru lucrări sau bunuri recepționate – care totalizează peste 24,35 de milioane de lei – avem 7,4 milioane de lei datorii la operatorul de salubritate, 6 milioane de lei la firma care întreține străzile etc.), nu sunt realizate investiții care au fost prognozate etc.

 

Cu alte cuvinte, pierderea se extinde pe orizonatală, doborând ca niște piese de domino și firme care nu au probleme (sau nu foarte mari) și care nu sunt plătite la timp de Primărie pentru că aceasta nu și-a încasat banii, dar și la cetățeni, care sunt (sau ar trebui să fie) principalii beneficiari ai investițiilor făcute din pușculița orașului, investiții anulate/amânate din același motiv.

 

Situația așa cum este acum

 

Conform analizelor aferente celui de-al treilea trimestru al anului, foarte multe firme din județ sunt într-un risc major de a se închide din cauza acestui blocajul financiar major (la nivel național, blocajul financiar este estimat la peste 320 de miliarde de lei, sumă fără precedent în ultimul deceniu).

 

Creşterea tarifelor la energie electrică şi gaze naturale, la salubritate (există firme locale care iau în calcul să dea în judecată administrația locală și județeană pentru creșterea exacerbată a tarifelor la acest serviciu), scumpirea carburanților (implicit a transportului de marfă), deprecierea mai accentuată decât era prognozat la finalul anului trecut a monedei unice europene, creșterea exagerată a unor materii prime și componente de strictă necesitate etc. S-au repercutat îndeosebi asupra firmelor care activează în în comerţ, construcţii şi industria prelucrătoare. Iar acestea sunt motoarele esențiale ale economiei (și) din Maramureș.

 

Efectul este devastator pentru firmele mici, slab capitalizate și vulnerabile la această criză (unele deja au intrat în insolvență/faliment, şi-au suspendat activitatea sau au fost dizolvate/radiate), dar și pentru cetățeni, ultima verigă din acest “lanț trofic”, asupra căruia se repercutează majorările, cauzate de creşterea fără precedent și într-un termen foarte scurt a costurilor operaţionale a firmelor producătoare sau prestatoare de servicii.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here