NU CEDEAZĂ – Romaltyn Mining a cerut prelungirea cu 5 ani a licențelor de exploatare a reziduurilor miniere din două iazuri de decantare din Baia Mare

0
700

AURUL DIN RESTURILE MINIERE. Firma Romaltyn Mining SRL deține în Maramureș, din anul 1998, patru licențe de concesiune pentru exploatarea reziduurilor miniere din iazurile de decantare, toate acestea fiind localizate în zona municipiului reședință de județ. Ultima licențiere fost eliberată pentru iazurile de decantare Aurul Săsar, Uzina de preparare Aurul, Central (Flotația Centrală) și Meda.

 

Sigur, în urma unor decizii administrative ale autorității publice, niciuna dintre aceste licențe nu poate fi pusă în practică, diferendul economic fiind de mai mulți ani pe rolul instanțelor de judecată. Cu toate acestea, conform unui document al Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, contrasemnat de ministrul Tánczos Barna și aflat și în posesia 2mnews, în acest an Romaltyn Mining a depus la Agenția Națională pentru Resurse Minerale solicitarea de prelungire cu 5 ani a licenței de concesiune pentru exploatarea reziduului minier din iazurile Meda și Flotația centrală.

 

Sterilul minier depozitat în cele două iazuri de decantare trebuia procesat în uzina de retratare sterile aflată în proprietatea firmei, însă activitatea acesteia a fost sistată în anul 2006, însă fără să existe o decizie a încetării definitive a activității. În consecință, oficial, acum în uzina Romaltyn au loc activități de mentenață (întreținere / menținere în stare de funcționare) a utilajelor. De asemenea, Romaltyn desfășoară activitățile specifice de menținere în condiții de siguranță a barajelor iazurilor.

 

Romaltyn Mining și Romaltyn Exploration, firmele prin care miliardarul kazah Kenes Rakishev (ginerele fostului președinte al Kazahstanului, Nursultan Nazarbaev) speră să poată exploata prin cianurare piritele aurifere din Baia Mare ale fostului Transgold, se apropie vertiginos de pierderi cumulate de 200 de milioane de lei în cei 16 ani de existență (perioada 2006-2021). Numai anul trecut, Romaltyn Mining a declarat pierderi de aproape 26,5 milioane de lei, iar Romaltyn Exploration de 5,37 milioane de lei.

 

În județul Maramureș, conform Comisiei de Supraveghere a iazurilor de Decantare din Industria Minieră (da, există o astfel de entitate, în subordinea Ministerului Economiei) sunt 14 iazuri de decantare. Dintre acestea, 9 sunt declarate finalizate (închise), unul figurează ca fiind în lucru (cel de la Tăuții de Sus) și 4 în conservare (adică nu s-a făcut nimic, încă: Bozânta, Leorda, Bloaja și Săsar).

 

Cele 14 iazuri au o suprafață totală de 260 de hectare (259,91 hectare) și sterilul de pe iazurile neamenajate cauzează prejudicii, în perioadele cu vânt praful toxic poluând aerul în Baia Mare și localitățile limitrofe.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here