NOU RECORD MONDIAL – Primarul Cătălin Cherecheș: opt ședințe de Consiliu Local convocate într-o singură lună, iar două, în aceeași zi

0
1123

INCREDIBIL. Una la mai puțin de patru zile. Iar dacă luăm în considerare intervalul practic, una 2,6 zile… Asta e ciclicitatea ședințelor de Consiliu Local convocate în luna noiembrie de primarul Băii Mari, Cătălin Cherecheș. Au fost opt ședințe, convocate în zilele 9, 12, 20, 22, 23, 28, 29. Categoric, consemnăm un nou record mondial în administrația publică globală și, pe această cale, anunțăm oficial The Guinness World Records să includă aspectul în ediția 2019. Dacă nu, măcar în ediția 2020 (sau 20-20, vorba d-nei Veo de la Guvern).

 

Dacă ați numărat zilele în care au avut loc ședințele și v-au ieșit mai puține cu una, nu vă frecați la ochi, ați numărat bine, numai că într-o zi au avut loc două ședințe, la interval de câteva zeci de minute (au uitat să introducă pe ordinea de zi un proiect, cel care viza aprobarea tarifelor pentru serviciul public de salubrizare, și au mai convocat o ședință, de data asta extraordinară). Practic, s-a-ncheiat una, consilierii au plecat și apoi au fost reconvocați la alta. E ca-n filmele cu proști, sau e un exces al grijii nețărmurite pentru bunul mers al urbei?

 

Ce zice legea

 

Celor care sunt mai puțin familiarizați cu regulamentele/legile administrației acestei triste țări, mențiuni explicative: toate ședințele Consiliului Local se fac de primar; Consiliul Local se întrunește o dată pe lună, în ședință ordinară (se anunță cu 5 zile înainte); Consiliul Local se poate întruni în ședințe extraordinare la cererea primarului (sau a cel puțin o treime din numărul membrilor consiliului) – se anunță cu trei zile înainte; în caz de forță majoră și maximă urgență, pentru rezolvarea intereselor locuitorilor orașului, Consiliul Local se întrunește de îndată.

 

Din astea opt ședințe ale forului deliberativ al administrației municipale din Baia Mare, cinci au fost convocate „de îndată” (cele din 12, 22, 23, a doua din 28, 29 noiembrie), două au fost „extraordinare” (în 9, și 20 noiembrie) și una „ordinară” (prima din 28 noiembrie). Să ne axăm puțin pe cele de îndată, care, conform legii, se convoacă în caz de forță majoră și maximă urgență. Când afli că într-un oraș au fost convocate cinci ședințe de îndată te întrebi dacă nu cumva acolo a izbucnit un război, o epidemie mortală, un cataclism…

 

Forță majoră și maximă urgență 🙂

 

Să vedem cauzele celor cinci (!) ședințe de îndată. În 12, s-au votat indicatorii tehnico-economici pentru modernizarea Colegiului Tehnic Transilvania (să zicem că trebuia depus proiectul, că se pierdea șansa obținerii unei finanțări). Dar, tot atunci, s-a aprobat colaborarea municipalității cu Ansamblul Transilvania pentru concertul lui Tudor Gheorghe. Adică s-au trecut banii, cei 77.000 de lei, prin ansamblul folcloric. Bine. Bine?

 

În 22, s-a dorit aprobarea cooperării municipalității cu… Ansamblul Transilvania, firește, pentru Iarna Băimăreană. Adică urma să se aprobe livrarea a 1,65 milioane de lei către ansamblul folcloric, acesta urmând să organizeze miraculoasa sărbătoare ciclică, adică de anotimp, a urbei. Au venit 13 consilieri, dar cele de la PER (Daniela Băzărea și Ileana Mureșan) s-au abținut, deci proiectul a căzut. Nasol. De nervi, primarul a retras al doilea proiect, prin care consilierii trebuiau să aprobe cooperarea municipalității cu asociația fostelor cadre din MAI – care vroiau să participe cu două căruțe, ca reprezenți ai orașului, la „convoiul căruțelor lui Dăncuș spre Alba Iulia”. Halatul, în acest caz, a fost de 50.000 de lei. Noah, potcoave, fân, diurne… obrazul subțire cu cheltuială se ține.

 

În 23 a fost convocată încă o de îndată, dar de data asta, primarul s-a blindat cu prezența a 16 consilieri locali. Cele de la PER n-au mai venit. S-a pus iar la vot cooperarea cu Ansamblul, cu Iarna și cu 1,65 milioane de lei. Rezultat: toți 16 au votat pentru. Ura și la gară! Vezi, băi, ninja, că nu-i ca-n filme!?

 

În 28, la câteva minute după ce s-a terminat ședința ordinară (cea obișnuită, lunară – să nu zic ciclică, pentru a nu se interpreta misogin), s-a mai convocat o de îndată. Uitaseră să introducă pe ordinea de zi tarifele pentru salubrizare. Și s-au găsit 15 consilieri care nu ajunseseră la cafenele, așa că au făcut cale-ntoarsă și le-au votat.

 

La nici 24 de ore de la ședința de îndată din 28 noiembrie, în 29 pe la orele prânzului, pac! Înc-o de îndată. Acum, forța majoră și maxima urgență a constat din aprobarea contractului de salubrizare (c-o zi în urmă au uitat că trebuie să-l aprobe înainte de a-l semna). Zic că toate aceste convocări au fost eminamente pe lege. A fost forță (bine, acum nu judecăm noi cât de majoră, dar forța s-a văzut!) și a fost și maximă (la fel, nu știu cât de urgență, dar maximă a fost clar!).

 

Vă salut, de îndată!

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here