NOU RECORD – Lucrările pictorului băimărean Adrian Ghenie stabilesc record după record: “Pie Fight Interior 12”, 10,3 milioane de dolari, nou record al artistului

0
839
Adrian Ghenie

ADRIAN GHENIE. Lucrarea pictorului Adrian Ghenie „Pie Fight Interior 12”, realizată în anul 2014, a fost vândută la o licitație a Casei Christie’s, în Hong Kong, pentru peste 10,3 milioane de dolari (10.371.116 dolari), ceea ce reprezintă un nou record al artistului originar din Baia Mare.

 

„Pie Fight Interior 12”, o lucrare de mari dimensiuni (284 x 350 cm – foto mic dreapta), a fost cumpărată de proprietar dintr-una din locațiile Pace Gallery și a fost realizată în urmă cu 8 ani de Adrian Ghenie în studioul său din Berlin (Germania). Lucrarea aparține primei și apreciatei serii de picturi ce abordează principalele atrocități ale istoriei europene a secolului XX.

 

În 19 mai 2022, la o licitație a Casei Sotheby’s, o altă lucrare a lui Ghenie, „Degenerate Art”, realizată în 2016, stabilise un record de licitație pentru artistul român, tabloul fiind vândut pentru 9.286.700 de dolari. De asemenea, recent, la o licitație a Casei Sotheby’s, lucrarea „The Trip” (Călătoria, 2016) a fost vândută cu pentru 4,5 milioane de dolari.

 

Adrian Ghenie, născut în 13 august 1977 la Baia Mare este absolvent al Universității de Arte din Cluj-Napoca (promoția 2001). În 2015, pictorul Ghenie a reprezentat România la a 56-a ediție a Bienalei din Veneția (cu Darwin’s Room), ulterior fiind laureat cu Premiul Academiei Române pentru pictură, distincție care se acordă o singură dată unei persoane.

 

2mnews



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here