NORME – Cel mai „verde” oraș și cel mai „verde” municipiu din România sunt din județul Maramureș

0
2622
Cavnic (județul Maramureș)

EXCLUSIV. Conform normelor europene suprafața spațiilor verzi pe cap de locuitor trebuie să fie de minimum 26 de metri pătrați. Normele Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) sunt și mai stricte, prevăzând un minim de spații verzi pe cap de locuitor de 50 de metri pătrați. În momentul aderării României la Uniunea Europeană (UE), orașele și municipiile din România nu se încadrau în normativul european, având o medie de 17,5 metri pătrați pe cap de locuitor.

 

Aceasta este unul din motivele pentru care administrațiile locale au fost forțate să crească dimensiunile spațiilor verzi existente în mediul urban, iar decalajul dintre ceea ce există și ceea ce recomandă UE s-a micșorat, iar astăzi, la nivel național, în mediu urban revin în medie 21,3 metri pătrați de suprafață de spații verzi/locuitor, conform datelor oficiale (cuantificate de Institutul Național de Statistică).

 

Mai mult, din cele 320 municipii şi oraşe din România, 26 (e drept, cele mai multe orașe mici, de sub 100.000 de locuitori) au ajuns să depășească inclusiv normativele OMS, având peste 50 de metri pătrați / locuitor – suprafața spațiilor verzi luate în calcul sunt cele sub forma de parcuri, grădini publice, locuri de joacă pentru copii și amenajări (terenuri) sportive.

 

Cavnic – cel mai verde oraș, Baia Mare – cel mai verde municipiu

 

În clasamentul național al municipiilor și orașelor conform suprafeței de spații verzi / cap de locuitor, pe primul loc, la distanță uriașă de cel de-al doilea clasat, este orașul maramureșean Cavnic, care depășește de aproape 32 de ori norma europeană, având o suprafață verde de 674,1 metri pătrați / locuitor.

 

Vladimir Petruț

„Vă mărturisesc că nu știam despre acest clasament, dar menținere și îmbunătățirea spațiilor verzi existente în orașul Cavnic, precum și crearea de noi parcuri a fost o preocupare permanentă a noastră, a administrației publice locale. Am încercat, cât am putut, să înierbăm spații abandonate, pe care nu mai era decât pământ sau deșeuri din construcții abandonate, să revigorăm părculețe, chiar și parcul din centrul localității, și, mai ales, să nu schimbăm destinațiile acestor oaze verzi. Cavnic a fost un oraș industrial, preponderent minier – cu poluarea de rigoare -, iar acum, după sistarea mineritului, considerăm necesar să ne axăm strategia de dezvoltare a localității pe turism, iar spațiile verzi reprezintă nu doar un confort vizual, ci înseamnă și o grijă pentru sănătatea și mândria oamenilor de aici. Chiar și la reproiectarea centrului civic al orașului am impus crearea a cât mai multor spații verzi”, a declarat primarul orașului Cavnic, Vladimir Petruț, pentru 2mnews.

 

De asemenea, în clasamentul localităților urbane verzi din România, singurul municipiu  care depăşește norma OMS (de 50 de metri pătrați /locuitor) este tot din Maramureș: Baia Mare, care are 119,2 metri pătrați / cap de locuitor (în clasamentul național se situează pe locul 8, după Cavnic și alte localități cu statut de oraș).

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here