NICIO SURPRIZĂ – Nimic nu se schimbă, nimic nu se transformă, contract de 2,3 milioane de lei: organizatorul Sărbătorii Castanelor 2022 este cel tradițional

2
4803
Cătălin Cherecheș, Ilie Ureche, Doru Dăncuș

SĂRBĂTOAREA CASTANELOR 2022. Art Electric Show, firma de casă a Primăriei Baia Mare în materie de organizare de spectacole și asigurare de scenotehnică, care la finalul anului trecut avea un singur angajat, a câștigat un nou contract, de 2,3 milioane de lei (sumă care include TVA), urmând să organizeze și Sărbătoarea Castanelor 2022.

 

Firma  este controlată scriptic (“pe hârtie”) de prietenul viceprimarului Ioan Doru Dăncuș (expertul în scenotehnică & organizare de spectacole al administrației locale), Ilie  Ureche (care este și patronul firmei Ilnic Electric, cea care deține monopolul pe iluminatul decorativ de sărbători în Baia Mare) – Ureche deține 55,55% din părțile sociale ale firmei abonate, asociat minoritar fiind Radu Dan Lucian Mastan (44,45%).

 

Firma Art Electric Show, care în trecut a mai avut denumirile Casa Ieudeană și Masra Suport, a fost fondată scriptic de băimăreanul Mastan și înregistrată în Ieud (satul natal al lui Dăncuș), având ca obiect de activitate facilități de cazare pentru vacanțe și perioade de scurta durată. În fapt, firma era controlată de Dăncuș, având primul sediu social în pensiunea agro-turistică Casa Dăncuș (cel puțin unul dintre numerele de telefon de contact al pensiunii este numărul de telefon al viceprimarului Dăncuș).

 

În ianuarie 2017, Mastan îi schimbă denumirea firmei-pensiune în Masra Suport, transformă sediul din Ieud în punct de lucru (pentru a putea funcționa pensiunea), mută sediul social în Baia Mare și îi schimbă obiectul de activitate în Suport pentru interpretare artistică (spectacole). La scurt timp de la această repoziționare scriptică pe piața organizatorilor de spectacole “gratuite” din bani publici, în iulie 2017, Dăncuș, președinte PNȚCD Maramureș, fost vicepreședinte al CJ Maramureș și actual viceprimar al municipiului Baia Mare, și-a băgat în insolvență firma cu care organiza până atunci spectacole și asigura scenotehnică: sereleul Art Tradition Production (raportând datorii de aproape 7,8 milioane de lei, mare parte creată din neplata artiștilor de la Sărbătoarea Castanelor din 2016, ultima executată de Dăncuș sub denumirea Art Tradition Production).

 

În 2017, după tragerea pe linie moartă a Art Tradition Production (care la acel moment era deținut scriptic de trei colaboratori apropiați ai lui Doru Dăncuș, acesta fiind în imposibilitate legală de a mai controla „pe față” firma, fiind vicepreședinte al CJ Maramureș – respectiv, Cristina Popovici 50%, Mihai Daniel Dobrovenschi 30% şi Dan Drăghicescu 20%), Sărbătoarea Castanelor a fost operată financiar de pe un nou sereleu, Drăghicescu Sound Event Production.

 

Din 2018, Art Electric Show, în care Ilie Ureche (52 de ani), prietenul lui Dăncuș, a preluat majoritatea părților sociale (55,55%), Mastan devenind asociat secundar, firma (care și-a schimbat din nou sediul social, în satul Merișor, la aceeași adresă la care este înregistrată Ilnic Electric SRL) a preluat și puterea absolută în încasarea banilor pentru scenotehnică și organizare de spectacole plătite din banii Băii Mari.

 

În 2019 a fost ultimul an în care Dăncuș a operat financiar Sărbătoarea Castanelor, prin prietenul său Ureche, apoi a urmat pandemia și o scădere dramatică a încasărilor (de la aproape 4 milioane de lei în 2018 și 1,86 milioane de lei în 2019, la 126.000 lei în 2020), cauzată de suspendarea (în 2020 și 2021) a parangheliei de 3 zile din Baia Mare.

 

Acum însă s-a redeschis Cornul Abundenței, la ediția din 2022 fiind livrată firmei suma de 2,3 milioane de lei pentru a chema/plăti artiștii, presa (să tacă) și, mare parte din sumă, scenotehnica (unde, am precizat, viceprimarul Dăncuș este cel mai mare expert, de fapt unicul, din acest județ – pe Ilie Ureche îl scoatem din calcul, să nu părem ridicoli, acesta nevând înaintea preluării firmei nici măcar un stativ de microfon).

 

Firma Art Electric Show a semnat deja contractul de organizare a Sărbătorii Castanelor cu Primăria Baia Mare, fiind singura care a depus ofertă în acest sens (poate pentru că în caietul de sarcini s-au încălcat toate normele legale, fiind clar precizați artiștii care trebuie să fie prezenți – și care, probabil, cunoscându-l prevăzător și bun organizator pe Dăncuș, deja erau contractați înainte ca cererea de oferte să fie deschisă).

 

Bine, în afara acestei sume, alți bani vor fi plătiți de Primăria controlată de edilul Cătălin Cherecheș, din aceeași pușculiță publică, pentru evenimentele adiacente incluse în programul Sărbătorii Castanelor (Expo Flora, evenimente sportive, expoziții, concursuri ș.a.m.d.), focuri de artificii, precum și pentru plata taxei de autorizare UCMR-ADA (care gestionează colectiv drepturile de autor în domeniul muzical).

 

Sărbătoarea Castanelor 2022 va fi organizată pe durata a 3 zile, în perioada 23-25 septembrie 2022 (vineri-duminică), în Baia Mare, scenele urmând să fie amplasate în locurile deja tradiționale: scena principală pe Bulevardul Unirii, lângă Catedrala ortodoxă Sfânta Treime, iar cea secundară, în Centrul Vechi al orașului).

 

Cătălin VISCHI

 



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

2 COMENTARII

  1. da gunoiul cand il platiti, nu ma refer la Dancus, ma refer la ridicat gunoiul stradal, ca noi banii i-am dat pentru acest lucru – legat de articol, doar Justitia nu stie ca toate parangheliile astea le organizeaza Dancus prin interpusi, si banii ajung la el si la Chereches – da mna, Justitia in Romania e mana in mana cu interlopii, mafiotii, politicienii, etc….

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here