NE MAI FACEM BINE? – În Maramureș, crapă pământul de cruntă secetă, barajul e gol, dar se fac exerciţii de simulare a producerii unor… inundaţii

0
1903

ATÂT S-A PUTUT. Pe principiul proverbial „Omul gospodar își face iarna car și vara sanie”, în plină și crâncenă secetă, autorităţile administrației de apă din judeţul Maramureș sunt implicate într-un exerciţiu de simulare a producerii unor… inundaţii pe râul Lăpuş.

 

Oamenii spun că asta a fost programată înainte de a se cunoaște actualul aspect meteorologic (că-i secetă, adică). Și dacă a fost programat (e un program anual, cu calendar stabilit de anul trecut de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor – în fine, complicat), se țin oamenii de program, disciplinat, militărește (cei care v-ați pierdut din viață pe câmpul kaki-cazon, știți: „Ordinul nu-l gândești, nu-l discuți, îl execuți, băi, biba’!”).

 

„Acţiunea are ca scop verificarea modului de funcţionare al fluxului informaţional operativ pentru transmiterea atenţionărilor şi avertizărilor meteorologice şi hidrologice, a modului de conlucrare a tuturor structurilor implicate în gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de inundaţii, a modului în care administraţia publică locală cunoaşte procedurile elaborate pentru managementul riscului la inundaţii”, explică decidenții din Administraţia Bazinală de Apă Someş-Tisa.

 

Partea bună a acestei situații ridicole (știm, “Paza bună, trece primejdia rea!” – observați câte proverbe a citat deja scrierea? -, dar să faci exerciții de inundații în plină secetă e ridicol, orice ar considera oficialii/specialiștii) e că durează doar două zile. Mâine-i gata. Azi, zic decidenții de la Apele Române, a fost convocat în şedinţă extraordinară a Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (în fapt n-a fost, s-a trimis doar o informare acestuia) şi a avut loc verificarea fluxului informaţional din Dispeceratele ABA Someş-Tisa cu structurile implicate din cadrul Comitetelor Locale pentru Situaţii de Urgenţă.

 

Simularea a fost așa: că au fost depăşite pragurile critice de precipitaţii; că e vânt cu intensificări transformate în vijelie însoţită de descărcări electrice şi grindină; că a fost depășită cota de inundaţie și apoi de pericol pe râul Lăpuş; că apa continuă să se scurgă, amenințător, de pe versanţi…

 

Repetăm pentru cei din ultima bancă: cunoaștem extrem de bine importanța acestui gen de exercițiu, dar, pentru Dumnezeu!… e secetă, nu inundație. N-ar fi mai nimerit ca acest miraculos Comitet Județean pentru Situații de Urgență să activeze în combaterea unei situații reale de urgență (seceta) și după aia să-și ocupe timpul cu o situație potențială de urgență (simularea unei inundații)? De reprogramare în funcție de necesitățile reale a auzit cineva acolo la Ministerul Mediului?

 

… așa, fotografia asta (care ilustrează scrierea) este de la… Barajul Firiza. Inundații…

 

* Foto: @Dorin Maciovan

 

Cătălin VISCHI

 



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here