N-AU REUȘIT – Firma de protecție și pază Cortez Force din Baia Mare a intrat în faliment, după 5 ani de insolvență: este al treilea faliment al patronului Zaha

0
7678

FALIMENT. Cortez Force din Baia Mare, firmă de protecție și pază cu 83 de angajați și deținută de Ioan Marius Zaha, a intrat în procedură generală de faliment. Este al treilea faliment al antreprenorului Zaha, care anterior a mai băgat în faliment Cortez Force Grup (în 2011) și Cortez Security (2021). Și acum Zaha și-a pregătit exitul, creând (în 2016) o nouă firmă (cu care a lucrat la ralanti), Cortez Guard Security SRL (în care îl are ca asociat minoritar pe Lucian Ioan Sălăgean) și care, cel mai probabil, va prelua activitatea defunctei Cortez Force. Poate a patra oară îi reușește.

 

Cortez Force a intrat inițial, în 27 februarie 2018, în insolvență, la cererea proprietarului firmei, iar în octombrie 2018 avea deja aprobat planul de reorganizare, după 5 ani, la finalul lunii trecute, magistratul de caz al Secţiei a II-a civilă de contencios administrativ şi fiscal a Tribunalului Maramureș a aprobat raportul administratorului judiciar (Cziriac & Cziriac CApi), care conchidea că activitatea economică nu mai poate fi redresată, și a dispus intrarea firmei băimărene în faliment.

 

Chiar dacă în cei 5 ani de insolvență Cortez Force a înregistrat cifre de afaceri în creștere continuă (în 2021, a raportat peste 3 milioane de lei, record în istoria firmei), o creștere mai accentuată au înregistrat datoriile (de la 1 milion de lei la intrarea în insolvență, la 1,7 milioane de lei la finalul anului 2021). În perioada insolvenței, numărul angajaților a fost menținut (83), în pofida regresului economic (financiar, firma a încheiat fiecare din ultimii 5 ani pe pierdere).

 

Cortez Force se autoprezenta ca fiind „una dintre cele mai mari companii de servicii de securitate din Maramureș și nord-vestul țării” (presta consultanță de specialitate, pază de bunuri și valori, transport de valori, monitorizare dispecerizată și intervenție antiinfracțională, securitate la evenimente, instalarea echipamentelor de alarmare anti-efracție și anti-incendiu și de supraveghere video și cursuri de formare profesională).

 

Conform deciziei de deschidere a procedurii falimentului (care nu este încă definitivă, fiind contestată de ANAF – pentru că statul nu și-a recuperat taxele și impozitele care trebuiau plătite de firmă), administratorul judiciar (Cziriac & Cziriac CApi) a fost desemnat ca lichidator judiciar, urmând ca până la 28 februarie 2023 să preia gestiunea firmei de la fostul proprietar și să notifice deschiderea procedurii de faliment Cortez Force, creditorii şi Oficiul Registrului Comerţului. Declaraţiile de creanţă create în cursul procedurii trebuie depuse de creditori până la 17 martie. Instanța a mai dispus sigilarea bunurilor din averea debitorului (Cortez Force).

 

* Foto generică

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here