MUZEUL HUȚULILOR – În Repedea se inaugurează Colecția Huțulii maramureșeni

0
778

MINORITĂȚI. Luni, 11 noiembrie, la ora 13.00, în comuna maramureșeană Repedea va fi inaugurată Colecţiei Huţulii maramureşeni, un proiect cultural materializat printr-o cofinanţare venită din Fondul Cultural Naţional și care a vizat refuncţionalizarea unei foste construcţii-anexă şi amenajarea acesteia astfel încât să poată găzdui expunerea unor obiecte reprezentative pentru cultura tradiţională a huţulilor.

 

 

De asemenea, în cadrul Colecției Huţulii maramureşeni din Repedea sunt prezentate lucrări de artă contemporană, care reflectă peisajele culturale din zona etnografică Valea Ruscovei. Proiectul a fost realizat de Fundaţia Ucrainienilor Huţuli din România, în parteneriat cu Asociaţia Sinaptica – Maramureş.

 

Huţulii sunt un subgrup etnic (al comunității ucrainene) ce trăieşte în Bucovina, Maramureş, Transcarpatia şi Pocuţia. În Maramureș, huţulii locuiesc în comunele Bistra, Poienile de sub Munte, Repedea, Rona de Sus, Ruscova şi Vişeu de Sus. La nivel administrativ, în județul Maramureș comunitatea ucraineană are un reprezentant al etniei în Consiliul Județean Maramureș, pe Nicolae Mișulec (foto mic stânga) din satul Valea Vișeului

 

2mnews



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here