MOTIVAȚIE LA LACHEISM – De ce îl apără Zetea pe Dragnea: gradul de autonomie financiară a Maramureșului la cotă de avarie, 34%

1
735

ADMINISTRAȚIE. Gabriel Valer Zetea, tânărul care îndeplinește funcția de ness cu multe E-uri în administrația-politică a momentului fiind președinte al PSD Maramureș, al Consiliului Județean și vicepreședinte al social-democraților la nivel național, mimează o solidaritate politică în cazul teleormăneanului său șef politic, Liviu Dragnea.

 

El a impus PSD-ului județean decizia de a-l susține pe Dragnea Liviu, condamnat pentru a doua oară de instanțele de judecată din România, de această dată cu executarea pedepsei, pentru că, în acest moment, strategia de management administrativ pe care Zetea a impus-o la nivel județean a dus Maramureșul la un grad de autonomie financiară extrem de scăzut. Mai exact, cel mai scăzut de după 1990.

 

Practic, veniturile județului din 2017 au fost dependente de bugetul național în procent de 66%, aruncând Maramureșul pe locul 30 din 42, într-un clasament național al independenței financiare a administrațiilor publice din cele 41 de județe și București. În 2017, veniturile administrațiilor locale din Maramureș (cele 76 de UAT-uri + Consiliul Județean) au fost de peste 1,4 miliarde de lei (1.459.000.000 lei). Din suma totală, însă, doar 498 de milioane de lei (34%) au fost venituri proprii, restul (66%) venind pe criterii mai mult sau mai puțin subiective (politice) de la bugetul de stat.

 

Vă invit să descoperim împreună ce înseamnă un grad atât de redus de independență financiară a administrațiilor din Maramureș – rămânând unul dependent de decidenții politici de la centru, aceștia completând pușculița județului cu 66% din necesar – și cum se repercutează asupra vieților noastre de contribuabili. De unde are județul bani (venituri proprii)? Din cotele defalcate din impozitul pe venit și sumele alocate pentru echilibrarea bugetelor locale.

 

Poate vi se vor părea interesante și informațiile raportul oficial al Camerei de Conturi Maramureș aferent anului 2016, spre comparație cu anul trecut. În 2016, aportul propriu al unităţilor administrativ teritoriale din județ la finanţarea cheltuielilor este minor, ponderea veniturilor proprii ale bugetelor locale provenite din impozite, taxe, contribuţii, vărsăminte, alte venituri fiind de doar 14,8% din veniturile totale, aproape 82% provenind de la bugetul de stat. De subliniat și scăderea drastică a sumelor primite de administrațiile maramureșene în anul 2016 de la UE/alţi donatori, ponderea acestora repezentând doar 3,3% din veniturile totale încasate – comparați procentul cu cel din 2015 (sigur, atunci nu era Zetea la timona județului să le picure primarilor bani de la bugetul de stat și aceștia s-au descurcat mai bine) 12% din veniturile totale încasate.

 

Revenind la 2018, gradul de independență financiară al județelor (oricum dependente de deciziile politice de la centru) va scădea semnificativ în urma reducerii impozitului pe venit (de la 16 la 10%) – deși Guvernul a promis compensarea pierderilor, strategia prin care se va face asta este una discutabilă (neprevăzută în vreo lege), alimentând posibilitatea să fie făcută pe criterii politice (practic, decizia crește gradul de dependență a administrațiilor locale de bugetul de stat).

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

1 COMENTARIU

  1. Raportul oficial al Camerei de Conturi Maramureș aferent anului 2016 – se pisa Zetea pe el la fel cum se pisa si pe Camera de Conturi. Dar nu uita Zetea ca dosarul penal e dupa colt. Buturuga mica rastoarna carul mare si mancatorii de rahat pe care-i protejezi te vor infunda. Nu te umfla in pene ca esti doar un taran naiv pe care lingaii il beau cu un pahar de apa.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here