MOTIVAȚIA – Administrația județeană cere casa de lemn a lui Deac Vasile Moşu’ din Bogdan Vodă, cumpărată de stat în urmă cu 16 ani

0
1504

TRANZACȚIE CU O CASĂ DE 240 DE ANI. În urmă cu 16 ani, înaintea revelionului din 2004 (pentru statisticieni, la 29 decembrie 2004), statul român, prin Ministerul Culturii (era ultima zi de ministru al lui Răzvan Theodorescu, înlocuit cu Mona Muscă, în urma transferării puterii de la PSD/Guvernul Năstase la PNL/Guvernul Tăiceanu), cumpăra de la Vasile Deac zis Moșu’ (poreclă dată nu de vârstă, acum are 91 de ani, ci de faptul că era soțul moașei din sat), fost primar și viceprimar al comunei Bogdan Vodă timp de peste 3 decenii, casa de lemn în care acesta locuiește și terenul aferent acesteia (461 mp).

 

Pe lângă suma plătită la achiziție, statul a mai cheltuit bani în această perioadă (pentru evaluări periodice, pentru actualizarea datelor din Cartea Funciară și înscrierea cu număr cadastral etc.). Casa are valoare etnografică, păstrând caracteristicile arhaice ale spațiului de locuire tradițional, fapt pentru care a fost cotată ca monument de categorie A (nu are însă și valoare imobiliară, casă din lemn fiind acum înscrisă în inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului cu valoarea de 26.222 de lei).

 

Acum, la 16 ani de la vânzarea casei-muzeu a lui Moșu’ din Bogdan Vodă către stat (care și-a exercitat dreptul de preempțiune, dând dreptul foștilor proprietari să locuiască în continuare acolo), Consiliul Județean Maramureș cere ca imobilul să fie trecut din domeniul public al statului în domeniul public al județului (fapt pentru care ar fi necesară o hotărâre a CJ Maramureș, care se rezolvă joi, 25 martie, și o hotărâre a Guvernului, care n-ar trebui să fie o problemă, ținând cont de apartenența politică a președintelui administrației județene).

 

Dar de ce vrea județul să preia în patrimoniu casa de lemn din Bogdan Vodă? Ca să o reabiliteze (“în ultimii ani nu s-au făcut niciun fel de reparații asupra acestui imobil, astfel încât se impune intervenția de urgență pentru menținerea imobilul într-o stare bună”), susține administrația maramureșeană în nota de fundamentare, și apoi să o redea circuitului turistic.

 

 

Construită pe fundație din piatră pe actuala stradă Bocicoiel (la nr. 578), cu acoperiș de tip șarpantă învelit cu șindrilă, casa are o suprafață de 87 mp (3 camere, magazie, șatră și tindă). Construcția de lemn a fost edificată în anul 1780, atunci când Cuhea (cum se numea satul de astăzi Bogdan Vodă) era locuit de ceva mai mult de 300 de suflete, majoritatea fiind țărani liberi (ne-nobili), câțiva nobili (care aveau 39 de iobagi/slugi), vreo 10 jeleri venetici (țărani săraci, de regulă fără pământ, veniți din alte localități și care munceau pe moșiile nobililor) și 15 evrei comercianți.

 

 

Cătălin VISCHIATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here