MOFT DE PRIMAR – Când va fi gata parcul de 7 hectare și cascadă din fața vilei fostului primar din Tăuții Măgherăuș, investiție de 7,2 milioane de lei care seamănă cu o pistă de decolare

1
4277

FAPT. Când priviți această fotografie și credeți că e pista de aterizare-decolare a vreunui aeroport, să știți că vă-nșelați. Crâncen. De fapt, e un… parc. Dacă v-am deschis apetitul despre cum se toacă banii publici în această țară jefuită, dar fără jefuitori, urmează povestea. Una adevărată, demnă de orice primar pesedist, cinstit, modest, muncitor, plin de abnegație proletară și… extrem de bogat.

 

Un om, o pavăză, un scut. Ș-un parc

 

Povestea nu-ncepe cu “A fost odată ca niciodată”, pentru că nu este ficțiune, ci realitate. Începe așa: în orășelul maramureșean Tăuții Măgherăuș, după ridicarea unei impozante vile demne de orice edil pesedist, Anton Ardelean, zis “Toni”, a decis în 2018 să nu-i fie obturată belvederea de potențiale edificii ale plebii, fapt pentru care a dispus ca pe terenul din fața sa să se facă un parc. A contat mai puțin rațiunile economice ale micii urbe – terenul, generos, întins pe 7 hectare, având evident potențial de dezvoltare imobiliară. După aceea a pierdut funcția de primar, dar măcar a câștigat belvederea.

 

Sigur, poezia patriotico-electorală acredita ideea că acest parc este construit pe fonduri europene (prin Programul Operațional Regional – POR). Realitatea este că investiția care totalizează peste 7,2 milioane de lei (exact: 7.267.325,8 lei) are o componentă majoră și din bugetul local, respectiv 1,57 milioane de lei (1.575.000 lei), sumă cu care se va plăti sistemul de irigație și bazinul de captare a apei.

 

Evident, metropola Tăuții Măgherăuș este atât de „bogată” încât cei 1,57 milioane de lei constituie o cantitate (financiară) neglijabilă, mai ales că așa s-au realizat două obiective majore: 1) s-a construit o pistă de aterizare-decolare și 2) nu mai există riscul să-și construiască vreun plebeu casă în apropierea vilei fostului Întâi-stătător “Toni” Ardelean.

 

La aproape 4 ani de la demararea investiției (contractul de finanțare a fost semnat la 20 iulie 2018), Parcul Hosteze din Tăuții Măgherăuș arată cum îl vedeți, semănând mai degrabă cu o pistă de aterizare-decolare decât cu un parc (la finalul scrierii vă așteaptă o galerie foto, pe care o recomand doar dacă nu țineți la calmul dumneavoastră). Însă actualul primar, Dumitru Marinescu, spune că în vara acestui an parcul va fi finalizat, pentru că dacă a fost început și finanțat parțial pe fonduri nerambursabile este obligatoriu de dus la sfârșit.

 

Prin POR au venit aproape 5,7 milioane de lei (n.red., din care 4,8 milioane sunt bani europeni și restul sunt din pușculița națională) pentru Parcul Hosteze, restul investiției fiind suportată din bugetul local. Sigur, nu mai are sens acum, pentru că e tardiv, să dezbatem modul în care putea fi exploatată respectiva suprafață de 7 hectare. O să-l finalizăm. Mai trebuie făcute patru locuri de joacă, plantările, pentru că acum nu arată a parc… Estimez că asta se va întâmpla în iunie anul acesta, a declarat primarul Marinescu.

 

Studiind proiectul, nu mai sunt doar atât de puține lucruri de făcut, cum a spus primarul Marinescu (respectiv, locurile de joacă și plantările), acesta prevăzând, așa, la o primă vedere, și: o pistă de alergare de 1.000 m lungime, 3 zone de fitness, amenajarea unei fântâni arteziene și a unei cascade… Așa o să aibă și Toni cascada lui, ca orice pesedist intrat modest la Primărie și ieșit bogat.

 

Sigur, conform contractului de finanțare, proiectul trebuia finalizat de 14 luni (la 31 ianuarie 2021), dar să nu ne-mpiedicăm de acest amănunt minor în economia unei realizări atât de mărețe, care, iată!, e prevăzută și cu cascadă. Frumos!

 

 

Cătălin VISCHI

 



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here