MODIFICARE LEGISLATIVĂ – Senator Cristian Niculescu-Țâgârlaș: Aducem normalitate în viața persoanelor cu dizabilități și a asistenților lor

0
410
Cristian Niculescu-Țâgârlaș, Florin Alexe, Călin Bota

INIȚIATOR. Senatul a votat proiectul de lege inițiat de parlamentarii PNL de Maramureș, senatorul Cristian Niculescu-Țâgârlaș și deputații Călin Bota și Florin Alexe, proiect care vine în sprijinul asistenților persoanelor cu handicap, afectați adesea de plata cu întârziere a salariilor care li se cuvin. “Ne ținem de cuvânt și aducem normalitate în viața persoanelor cu dizabilități și a asistenților lor printr-un proiect de lege votat în Senat, în unanimitate”, a precizat senatorul PNL Cristian Niculescu-Țâgârlaș.

 

Principala modificare vizată de propunerea legislativă a celor trei parlamentari PNL de Maramureș are în vedere plata salariului asistenților în proporție de 100% de la bugetul de stat, în condițiile în care până în prezent plata se efectua în proporție de 90% din bugetul de stat și 10% din bugetul local.

 

Pentru exemplificare, articolul 40, alin. (1) din Legea nr 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap se modifică și va avea următorul cuprins: “Autorităţile administraţiei publice locale au obligaţia să prevadă în bugetul local sumele necesare din care se suportă salarizarea, precum şi celelalte drepturi cuvenite asistentului personal, potrivit legii. Sumele se asigură integral de la bugetul de stat, din sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată, în baza numărului de beneficiari comunicat de unităţile administrativ-teritoriale”.

 

De asemenea, se modifică și articolul 51, alin. 10, având următorul cuprins: “Finanţarea măsurilor de protecţie se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul direcţiilor generale de asistenţă socială şi protecţia copilului sau al autorităţii administraţiei publice locale la nivel de municipiu, oraş sau comună, după caz, din sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată alocate cu această destinaţie, în proporţie de 100% din necesarul stabilit anual de Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale la elaborarea bugetului de stat, în baza standardelor de cost calculate pentru beneficiari/tipuri de servicii sociale”.

 

Senatorul PNL Cristian Niculescu-Țâgârlaș, președinte al Comisiei Juridice din Senat  și inițiatorul propunerii legislative, a mai declarat: “Prin această lege eliminăm disfuncționalitățile  și revenim la forma inițială a textului legal, fapt necesar datorită incapacității multor unități administrativ-teritoriale de a asigura continuitatea plății salariilor către aceste persoane vulnerabile. Sumele se asigură integral de la bugetul de stat, din sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată, în baza numărului de beneficiari comunicat de unităţile administrativ-teritoriale.

 

Subliniez, de asemenea, că decizia legată de stabilirea persoanelor cu handicap care au dreptul la asistenți personali rămâne în continuare la comisia care se află în subordinea Consiliului Județean, primăriile nefiind implicate în această procedură. Le mulțumesc tuturor colegilor senatori care au susținut inițiativa noastră și au votat-o în plen, pentru că au înțeles cât de important este să venim în ajutorul celor care au nevoie de sprijinul nostru”.

 

După votul din Senat, legea merge la Camera Deputaților, cameră  decizională pentru acest proiect.

 

Biroul parlamentar al senatorului Cristian Niculescu-ȚâgârlașATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here