„MISERUPIŞTII” – Scrisoarea din Friedberg: cum îşi bate joc conducerea de la Protecţia Copilului de importanţi donatori din Germania

1
823
Nicolae Boitor, Dumitru Dumuța, Alina Coste

INDIFERENŢĂ. Ökumenische Hilfe Neunkirchen-Seelscheid este o fundaţie umanitară din Bavaria care ajută periodic prin acte de donaţii considerabile instituţia care protejează copiii instituţionalizaţi din Maramureş. Foarte multe zeci de autocamioane grele (TIR-uri) încărcate cu mii de tone de ajutoare (materiale de construcţii, medicamente şi echipamente medicale, jucării, alimente, lenjerii, consumabile etc.) au fost dirijate în ultimii cinci ani, în special la casele de copii din zona Ocna Şugatag – Călineşti.

 

De la stânga la dreapta: Axel Gelhaus, Jens Gängle, Hausmeister Albert, Jürgen Lang, Rolf Reinartz (foto: ksta.de)

În vara anului 2012, când instituţia era condusă, spun germanii, de „Nicolae Boitor, Dumitru Dumuţa şi Maria Griguţă” – în fapt, directorul general, secretarul judeţului şi directorul economic -, cinci dintre aceşti oameni bogaţi, cu afacerile, familiile şi viaţa lor, şi-au rupt câteva săptămâni din timpul lor liber, şi-au sacrificat concediul şi au venit în Ocna Şugatag şi Călineşti să aducă şi să monteze centrale termice, sobe de teracotă şi ce-a mai fost nevoie pentru sisteme noi de încălzire.

 

De ce au făcut asta? Simplu: pentru că au constatat că în iarna anului 2011, camerele de la etaj erau nefuncţionale, umede şi mucegăite, din cauza încălzirii defecte. Vă rog să-i priviţi pe aceşti domni onorabili. Şi-au dezbrăcat costumele de ingineri şi de oameni de afaceri, au îmbrăcat salopetele şi au muncit fizic, pe brânci, fără să se plângă, făcând „de la zero” o centrală termică nouă şi un sistem de încălzire performant. La final, erau fericiţi pentru că „în sfârşit, copiii cu dizabilităţi nu vor mai tremura iarna de frig”, după cum au spus în presa germană.

 

Centrala a funcţionat doar trei ani. În 2015 au început problemele. Din nou frig pentru copiii cu dizabilităţi. Germanii au venit să repare. Au reparat – alţi bani, alt efort. După aceea, au scris o scrisoare conducerii Direcţiei de Protecţie a Copilului Maramureş. În scrisoare sunt relatate cauzele defecţiunii: centrala a fost alimentată cu lemne… verzi! Să bagi lemne verzi într-o zonă în care se prăbuşeşte pădurea pe tine e similar cu a lua Algocalmin să-ţi treacă prostia.  Cazanele erau într-o avansată stare de degradare – pline de calamină (reziduu de cărbune care se depune şi perturbă funcţionarea cazanului), şamota interioară a fost complet distrusă şi a trebuit înlocuită.

 

Scrisoarea fundației germane

De ce au băgat cei de la casa de copii din Călineşti lemne verzi în centrală? Pentru că asta a achiziţionat conducerea DPC. Aici, misia mea s-a încheiat. Vă redau scrisoarea, aşa cum a fost ea scrisă (aveţi pacienţă pentru greşelile de scriere, germanul a scris în limba română), pe care o aveţi şi în variantă originală (daţi click pe poză).

 

Scrisoarea domnului Axel către Alina Coste

 

„Organizatia Ökomenische Hilfe Neunkirchen-Seelscheid e.V. a lucrat in ultimi cinc ani inpreuna cu organizatia Wärme für Kinder la mai multe proiecte in casele de tip familiar Calinesti/Ocna Sugatag. Aceste proiecte auf fost realizate in colaborare cu domul Biotor Nicolai si domnul Dumuta Dumitru care aveau sa deserveasca caselor si copiilor.In acest scop au avut loc lucrarile de renovare totala la casa „Cabana“ (CTF1), printre altele cu un system neu de incalzire centrala si cu un cazan de tip gazificare. Asemena in Calinesti (CRRPH-Calinesti) am extins tehnica centralei si am dotat cu un cazan nou tip gazificare, deoare ce fostul cazan din incinta era defect.

 

La vizita noastra din acest an in luna iulie in Ocna Sugatag si in Calinesti am constatat urmatoarele lucruri: lipsa lemului uscat, fara decare aceste centrale termice de tip gazificare nu pot functiona la parametri normali. Cazanele se regaseau la scurt timp dupa montarea lor intro stare avansata de degradare: samota interioara total degradata ce trebuia inlocuita, iar interiorul cazanelor pline de calamina. Piese imortante din dotarea cazanului (Turbulatoare) fara decare face imposibila buna funcionare a centralei.

 

Se pare ca in fiecare iarna au fost arse lemne ude care au cauzat defectiuni la centrala. Este de neinteles cum se poate folosi lemn umed intro tara asa de bogata in lemn ca Romania!!! Arderea de lemn umed este ca si cum sar manca un fruct necopt sau cum sar manca aluatul de paine si nu painea coapta! La arderea lemnului umed se prduce o cantitate foarte mica de caldura deare ce puterea calorica pleaca pe horn in forma de fum foarte toxic care dauneaza rau mediului si centralei.

 

Noi in special eu, in diferite convorbiri cu domna Coste, Dorina cu domnul Boitor si domnul Dumuta am informat sa se foloseasca la ardere numai lemn uscat, deci lemn care a fost depozitat in loc uscat timp de doi ani, lemn cu un prcent de umiditate de 20%, nu cu lemn verde avind un procent de umiditate foarte ridicata (1Kg lemn umed include 0,5l apa). Apa nu arde, stie orce copil ca pompieri sting focul cu apa!!

 

Dupa constatarile noastre de specialist in montarea centralelor termice am ajuns sa constatam ca si cazanul de productie Romaneasca “Termofarg” din Calinesti, arderile de horn ce au avut loc din cauza arderi cu lemn extrem de umed a adus la deteriorarea si degradarea acestuia.

 

Oameni din tari diferite si proiecte diferite se reunesc pentru a sprijini si a ajuta in timpul lor liber cu resursele lor private care din pacate nu sunt apreceate si respectate lasind si neglijind aceste eforturi imense realizate de noi. Este o forma de neaprecere a prestatiei noastre depuse in tara dumneavoastra.

 

Pentru o mai buna colaborare va rugam se ne luati in serios atunci cind va rugam sa asigurati provizile de lemn necesare pentru buna functionare a centralelor depe cele trei case.

 

Va multumim pemtru intelegerea si buna vointa voastra.

Axel Gelhaus.”

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

1 COMENTARIU

  1. Iar si iar Dumuta. Asta e peste tot. Face ce face si apare in toate combinatiile si institutiile. A iesit in pensie acu multi ani si se invarte de pe un post pe altul facand jocuri. Prosteste pe toata lumea ca se pricepe.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here