MINUNE ÎN BAIA MARE – Cum au fost gonflați, în prag de seară, cu 280.000 de euro indicatorii economici ai unei investiții votate de consilieri

0
2330

L-AU VOTAT DE L-AU AMEȚIT! Zona de la Monumentul Ostașului Român, de la intrarea în Parcul Municipal din Baia Mare, urmează să intre în reabilitare. La câte bube-n cap are orașul, nu asta era cea mai stringentă, dar orice se îmbunătățește e bine-venit. Deci, e bine. Ce nu e bine, consemnează prezenta scriere, iată…

 

Să fie ședință!

 

La sfârșitul săptămânii trecute, mai exact joi, prima zi după Miercurea Ciuc, în Baia Mare, primarul Cătălin Cherecheș a convocat o ședință de îndată. Peste o zi, adică vineri era ședința ordinară, iar în urmă cu șapte zile fusese altă ședință de îndată… Bine, poate erau tot felul de probleme stringente și nu se făcea să rămână orașul nerezolvat. Consilierii locali au venit disciplinați la ora precizată, la 14.00.

 

Au venit 16 din 23 (au fost inspirați să lipsească următorii: Daniela Băzărea – PER, Cristian Niculescu Țâgârlaș și Simion Bizău – PNL, Marin Brăgaru – PSD, Dan Grumaz și Alexandra Pop – Coaliția pentru Baia Mare și Doris Stejerean – PMP). Restul, spuneam, au venit, au dezbătut, au votat ș-au plecat acasă. Toți. Au plecat și jurnaliștii, și băgătorii de seamă, în fine, cred că-n Primărie a mai rămas portarul. Și primarul. Care la ora 18.20 a convocat o nouă ședință de îndată.

 

Să fie ședință din nou!

 

Era deja prag de seară, așa că au mai venit la ședință 12 din cei 23 (pe lângă absenții din prima ședință, au mai fost inspirați să lipsească următorii patru: Florin Creţ – PMP, Gheorghe Gligan – PSD, Ioan Mandra şi Mariana Pop – Coaliția pentru Baia Mare). Ședința a fost, totuși, declarată statutară și a avut un singur punct: aprobarea documentaţiei tehnico-economice pentru reabilitarea zonei Monumentului Ostașului Român (proiectul l-a făcut un sereleu din Cluj-Napoca, Ars Longa, controlat de Diana Taloș).

 

Băi, frate, dar ăsta a fost primul punct pe ordinea de zi și la ședința de la ora 14 și a trecut (adică, consilierii l-au aprobat)! Care e schepsisul? Păi, uite, aici e minunea… La ora 14, consilierii locali au aprobat indicatorii economici așa cum le-au fost prezentați. Conform acestora, valoarea totală a investiției era de aproape 7 milioane de lei cu TVA inclus (exact: 6.911.711.63 lei cu TVA inclus, din care construcția efectivă era 4.243.665,64 lei cu TVA inclus). Ședința s-a terminat pe la 16. Apoi, am precizat, oamenii au plecat care-ncotro.

 

La 18.20, cei 12 consilieri locali care au răspuns prezent la apelul primarului Cherecheș au fost informați că dintr-o eroare de redactare TVA-ul nu era inclus și s-o mai voteze o dată cu TVA inclus. Așa că indicatorii economici ai investiției care la ora 14 costa 6,9 milioane de lei, la ora 18 au crescut cu 1,3 milioane de lei, ajungând la 8,2 milioane de lei (exact: 8.224.936,84 lei). Dar să nu ne alarmăm din atât, doar nu stă un oraș atât de bogat și prosper în 19%.

 

L-au votat până acum de trei ori

 

Revenind la proiectul ăsta, vă mai spun atât: în 12 aprilie 2018, adică-n urmă cu un an, exact acest proiect a mai fost votat o dată de consilierii locali (într-o ședință, normal, extraordinară, pentru că-n Baia Mare se fac cele mai multe ședințe de Consiliu Local pe lună din România, în unele cazuri, după cum vedeți, chiar două pe zi).

 

Atunci avea o valoare totală de 10.665.213,78 lei și nu era cuprinsă și reabilitarea monumentului (ca și acum). A fost votat, nu s-a întâmplat nimic. Acum, au mai “tăiat” din proiect niște coșuri de gunoi, băncuțe, au mai adăugat o cișmea, o statuie (a Reginei Maria), reabilitarea monumentului etc. și au ieșit mai ieftin… Bine, ideea e: se face, sau anul viitor intră iar pe ordinea de zi a unei extraordinare cu un alt preț și trei băncuțe mai puțin, dar mai mult c-o tufă de trandafiri ș-un tei argintiu?

 

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here