MIC GHID PENTRU PRIMARI – „Gone in 60 Seconds”, remake 2023: cum să cheltui 300.000 lei din bugetul local în 43 de minute

0
1359
Gheorghe Buda, primarul orașului Șomcuta Mare

STUDIU DE CAZ: ȘOMCUTA MARE. Administrația publică locală din Șomcuta Mare, controlată de primarul Gheorghe Buda (PSD), a cumpărat o mică mașină de curățenie stradală, second-hand, în urma unui contract prin achiziție directă cu o firmă locală, finalizat în doar 43 de minute și care a scos din bugetul local 300.000 lei.

 

Atribuirea face parte din clasica strategie a contractelor de achiziție cu dedicație, fiind publicată miercuri, 19 aprilie 2023, la ora 12.45 și închisă în aceeași zi, la ora 13.38, la 26 de minute după răspunsul firmei locale Andonial SRL, care, printr-o suspectă coincidență, avea de vânzare tocmai mașina de curățenie cerută de Primărie.

 

Respectiv, solicitarea a fost făcută (ilegal, dar pe cine mai interesează asta într-o țară coruptă până-n măduva administrativă) pentru o anumită marcă (Hako Citymaster 1600), produsă într-un anumit an (2018 – adică o mașină second-hand, de 5 ani), cu anumite dotări. Ce să vezi?, la mai puțin de o jumătate de oră de la anunțul Primăriei, mica firmă locală Andonial SRL, specializată în comerț cu autoturisme și autovehicule ușoare, a realizat că are exact acea mașină pe stoc și a depus oferta, iar după 26 de minute Primăria a închis ofertarea. “Halatul”: 252.000 lei + TVA, adică circa 300.000 lei care sunt plătiți din bugetul local.

 

Andonial SRL este înregistrată în Șomcuta Mare și este controlată de Nicolae Istrate (care mai deține, împreună cu Vasile Copos, Pro Conic SRL – firmă de exploatare a pietrei ornamentale și pentru construcții / carieră), iar în 2021 a raportat o cifră de afaceri de 1,64 milioane de lei și un profit net de 274.363 lei realizat cu 6 angajați.

Pentru că noua măturătoare stradală din Șomcuta Mare este dotată, pe lângă clasicele perii și aspirator de praf, și cu o mică lamă pentru deszăpezire și sărăriță (pentru răspândirea materialului antiderapant) intuim că aceasta va fi utilizată și la deszăpezire. Probabil tot de firma care a vândut măturătoarea și care în trecutul apropiat (chiar și în iarna trecută) era responsabilă/contractantă cu deszăpezirea pe raza UAT Șomcuta Mare. De altfel, firma este una cu stagii vechi în realația cu Primăria Șomcuta Mare livrând piatră de carieră (de la cariera exploatată de cealaltă firmă controlată de partenerul Istrate), a închiriat utilaje, a amenajat curtea căminului cultural din Buteasa, a făcut deszăpezire și, iată, acum, a livrat și o auto-măturătoare.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here