MEȘTEȘUGURI – Copiii din Oarţa de Sus au învățat să creeze vechiul pom tradițional de Crăciun din Țara Codrului

0
355

EDUCAȚIE. Membrii din echipa proiectului cultural „Comori din Ţara Codrului”, inițiat de Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Maramureş (în colaborare cu Primăria Oarţa de Jos, Şcoală Gimnazială Oarţa de Sus, Fundaţia social-culturală pentru democraţie i.u.g.a., Asociaţia Omnis Barbaria, Asociaţia HistArch) și finanțat din Fondul Cultural Naţional, au organizate primele ateliere de lucru şi creaţie cu copiii Şcolii Gimnaziale din Oarţa de Sus: „Ţesut şi cusut în vremuri de demult”, respectiv „Motivul tradiţional al pomului de Crăciun”.

 

Copiii au asistat la demonstraţii de ţesut la războiul vertical şi la prezentarea unor motive decorative ce se regăseau pe portul tradiţional din zona Maramureşului (prezentate de Georgeta Iuga de la Fundaţia social-culturală pentru democraţie i.u.g.a.), iar la final au realizat ţesături tradiționale, fiind iniţiaţi astfel în tainele acestui meşteşug.

 

Atelierul de lucru şi creaţie “Motivul tradiţional al pomului de Crăciun” a cuprins prezentarea „pomului” Crăciunului, principalul element care dădea strălucire împodobirii ritualice în casele din Ţara Codrului, dar şi realizarea de către elevii şcolii din Oarţa de Sus a unui astfel de pom de Crăciun cu sprijinul Mariei Andreicuţ, una dintre puţinele femei din sat care mai cunosc metodele de confecţionare a tradiţionalului pom de Crăciun din Ţara Codrului.

 

2mnewsATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here