MAREA REVENIRE: AU CÂȘTIGAT, MECIUL ȘI GRUPA – Știința Baia Mare a câștigat categoric ultima partidă din faza I și a câștigat grupa principală

0
889

LIGA I RUGBY. Sâmbătă, 3 iunie 2023, pe Arena Zimbrilor din Baia Mare, în meci contând pentru etapa a 10-a (ultima) a fazei 1 Grupa 1 a Ligii I la rugby, CSM Știința Baia Mare a câștigat, cu 56-25 (42-13), partida cu CS Universitatea Elbi Cluj. Meciul, arbitrat la centru de Vlad Iordăchescu din București, a opus echipele clasate înaintea etapei pe locurile 3 (Baia Mare) și 5 (Cluj).

 

Antrenorul Eugen Apjok a început partida cu mai mulți jucători pe care i-a folosit mai puțin în această ediție (și datorită diferenței de valoare și din cauza indisponibilităților). Iată primul 15: James Scott, Robert Irimescu, Sandro Zubashvili, Mate Dardzulidze, Ștefan Iancu, Aleksandre Kalmakhelidze, Alexandru Alexe (cpt.), Beka Bitsadze, Alexandru Țiglă, Luca Nichitean, Darin Onț, Sione Fakaosilea, Taliauli Sikuea, Mihai Lămboiu, Nikau Murray.

 

În primul 15 al clujenilor, fostul compenent al Științei, neo-zeelandezul Sean Morrell, iar pe bancă, alți trei foști echipieri ai campioanei: Șerban Dădăcuș, Domițian Mureșan și Marius Zelco Pocriș (clujenii au venit cu 19 jucători la Baia Mare – adică doar 4 rezerve -, au mari probleme de lot în urma mai multor accidentări). Greutatea grămezilor (net în favoarea băimărenilor): 866 kg vs. 813 kg.

 

Nu s-a pus problema învigătorului, meciul a avut un singur scop: scorul. Băimărenii trebuiau să câștige cu punct bonus ofensiv pentru a ocupa locul 1 în Grupa 1 – prin conjunctura rezultatului de la Timișoara, unde gazdele au învins Steaua București cu 27-20 -, un loc nesperat după primele 3 meciuri disputate în această fază. La ora meciului, băimărenii aveau cea mai bună ofensivă și a doua cea mai bună defensivă, deși ei au intrat în campionat doar din al 4-lea meci (primele 3 pierzându-le greu explicabil), însă apoi și-au demolat adversarii.

 

Dacă în tur, în 29 aprilie 2023, băimărenii au câștigat la Cluj-Napoca cu 7-71 (0-35), marcând 11 eseuri (8 transformate), acum au arătat compasiune, mai ales că obiectivul, victorie cu punct bonus (punctul bonus ofensiv se acordă la marcarea a 4 eseuri), a fost îndeplinit încă din prima repriză, încheiată cu 42-13.

 

Clujenii au deschis scorul prin Toma Mîrzac, care a transformat o lovitură de pedeapsă (3-0), în băimărenii s-au descătușat, marcând două eseuri în 5 minute (ambele transformate: 14-3). Oaspeții au răspuns cu o nouă transformare de 3 puncte, dar campioana a marcat încă un eseu în prima jumătate a reprizei. Clujenii au reușit și ei primul eseu, prin Claudiu Curcă, dar până la pauză băimărenii au mai culcat de încă trei ori balonul în terenul de țintă al oaspeților (toate eseurile au fost transformate de Luca Nichitean), iar la cabine s-a intrat cu 42-13 și cu băimărenii având deja îndeplinit obiectivul: victorie cu punct bonus ofensiv (aveau deja 6 eseuri marcate).

 

În repriza a doua, în inferioritate (eliminări temporare ale lui Alexandru Țiglă și Alexandru Alexe) și fără a mai avea vreun obiectiv, băimărenii scot de două ori balonul din balonul de țintă, eseurile clujenilor fiind reușite de Florin Marin și Paul Herman. Știința recuperează, mai marchează două eseuri în ultimele minute (ambele transformate) și duc scorul la 56-25. Final de meci.

 

Pentru Știința Baia Mare au punctat: Taliauli Sikuea (3 eseuri), Silviu Grădinariu (2 eseuri), Ștefan Iancu (declarat Omul meciului), Darin Onț, Mihai Dico (câte un eseu), Luca Nichitean (6 transformări) și Alexandru Harasim (2 transformări). Pentru clujeni au punctat Claudiu Curcă, Florin Marin, Paul Herman (câte un eseu), Toma Mîrzac (2 transformări, o lovitură de pedeapsă), Ovidiu Melniciuc (un dropgol).

Băimărenii au reușit clasarea în vârful grupei principale a Ligii I (Divizia Națională), după un început dezastruos. Urmează faza a doua a competiției.

 

* Foto: @Alin Boțioc

 

Andrei TUDORAN



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here