MAREA ÎMPĂRȚEALĂ – Se repartizează peste 12 milioane de lei pentru reparații la drumurile din Maramureș: drumurile comunale primesc dublu față de anul trecut

0
869

INFRASTRUCTURA RUTIERĂ – MARAMUREȘ. Schimbare de paradigmă în privința împărțirii banilor pentru reparația drumurilor din județul Maramureș. Deși, deocamdată, nu sunt mai mulți bani de împărțit decât anul trecut (când a fost cel mai slab an din acest punct de vedere din ultima perioadă), respectiv peste 12,35 milioane de lei (față de circa 14,5 milioane de lei în 2021), pentru prima dată în istoria recentă a administrației județene, conducerea Consiliului Județean Maramureș a decis să diminueze raportul dintre drumurile județene (pe care le gestionează) și cele comunale (gestionate de primării).

 

Respectiv, dacă până acum CJ Maramureș decidea ca partea leului mergea către drumurile județene (raportul aproximativ fiind de 83% la drumuri județene și 17% la drumurile comunale), pe principiul „Cine-mparte parte-și face”, acum se va distribui 67% către drumurile județene și 33% către drumurile comunale. Practic, către primăriile din județ care gestionează/administrează drumuri comunale se va repartiza suma totală de 4 milioane de lei, iar către drumurile județene s-au alocat peste 8,32 milioane de lei.

 

Sigur, repartizarea pe UAT-uri se va face ca de fiecare dată politic (precizare pentru cei care au emoții în privința revenirii la normalitate), de consilierii județeni (în fapt, de negocierile politice între liderii de grupuri din CJ Maramureș). Însă este cert că suma care va merge către primăriile rurale va fi mult mai mare decât cele de până acum (de pildă, anul trecut, din cei 14,5 milioane de lei care s-au împărțit pentru reparații la drumuri, pentru drumurile comunale s-au alocat 2,5 milioane de lei, adică 62,5% din suma care se distribuie acum, în prima tranșă a anului 2022 – cea de-a doua distribuire urmează în toamnă).

 

Alt fapt benefic este că acești bani sunt repartizați în prima lună a anului (până acum prima repartizare se făcea în primăvară, prin aprilie, după votarea bugetului de stat). Banii provin din cota de TVA repartizată județului în acest sens.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here