MAREA FINALĂ – Minaur a pierdut la 4 goluri prima manșă a finalei EHF European Cup, cu Nærbø IL, în Norvegia: returul, în 28 mai, la Baia Mare

0
276

EHF EUROPEAN CUP 2022. Sâmbătă, 21 mai 2022, la DNB Arena din Stavanger (Norvegia), în prima manșă (meci tur) al finalei EHF European Cup 2022, echipa norvegiană Nærbø IL (o echipă semi-profesionistă, jucătorii fiind angajați în diverse meserii, o formație care reprezintă un sat cu 6.600 de locuitori din sud-vestul Norvegiei și care se află la prima sa participare într-o competiție europeană, reușind să ajungă în finală) a câștigat, cu 29-25 (15-12), partida cu Minaur Baia Mare.

 

Meciul, televizat în 23 de țări europene, a fost arbitrat de cuplul Michalis Tzaferopoulos & Andreas Bethmann (Grecia). Norvegienii, impulsionați de peste 5.000 de suporteri (în condițiile în care meciul s-a disputat la 42 de kilometri de localitatea Nærbø), s-a distanțat la 4 goluri diferență încă din minutul 14 (8-4), în condițiile în ucraineanul Anton Terekhov (Minaur) și-a deja trei parade salvatoare.

 

Antrenorul Alexandru Sabou cere time-out și băimărenii reintră mai motivați și mai lucizi în joc, reușind în scurt timp să marcheze 4 goluri consecutive și să egaleze la jumătatea reprizei (min. 16, 8-8) și în min. 20 să conducă: 9-10 (Buzle în mare formă și ridicată inspirație). Terekhov a închis poarta, 31% din șuturile norvegienilor au fost parate de portarul lui Minaur – e drept și apărarea (avansată) a băimărenilor a contribuit.

 

Minutul 24, e 11-11, norvegienii în atac și băimărenii în inferioritate numerică 2 minute (Vujovic a fost eliminat temporar). Naerland, omul de pe afiș, înscrie pentru 12-11, dar Căbuț egalează în inferioritate (gol de moral). Svensgard și Hauseng duc scorul la 14-12, mai sunt 100 de secunde din repriză. Tot norvegienii înscriu (Hauseng) și au din nou 3 goluri diferență (min. 60, 15-12) și 30 de secunde de atac, după care se intră la vestiare. Se încheie prima repriză: 15-12.

 

Principalii marcatori ai gazdelor: Andreas Horst Haugseng, Tord Haugseng și Theodor Svensgård (cu câte 3 goluri). Adică au marcat 60% dintre goluri de pe centru și extrema dreaptă. Poate ar trebui mai multă atenție la aceste poziții. Norvegienii au tras de 22 de ori la poartă, Minaur de 19 ori. De la noi, cei mai buni marcatori: Andrei Buzle și Iuliu Csepreghi (câte 3 goluri – Csepreghi le-a marcat din 7 metri, a transformat toate cele 3 penalități acordate băimărenilor).

 

Repriza a doua începe cu Căbuț, Lode (7 metri), Haugseng și din nou 4 goluri pentru norvegieni: 17-13 (am jucat și în inferioritate, Huta a fost eliminat). Buzle reduce din diferență. Muntenegreanul Vujovic își reintră în mână cu două goluri consecutive în 40 de secunde. Apoi primește direct cartonașul roșu (este eliminat în min. 41 pentru acest meci, urcă în tribune și Minaur joacă din nou în inferioritate). 7 metri. Trage Lode, dar Terekhov este de netrecut, apără! 20-17 pentru Nærbø. Atacăm în inferioritate.

 

Lode înscrie din nou (de pe extrema dreaptă). Reduce din handicap Da Silva Mollino (min. 43, 21-18). Hauseng și Lode (ultimul gol pe contraatac, cu Nærbø în inferioritate) și se reface diferența de 5 goluri: 23-18. Lode, 7 metri, Terekhov apără! Ne ține-n viață ucraineanul. Se succed golurile mai rapid decât până acum (norvegienii joacă în inferioritate), dar nu reușim să reducem din handicap: 25-21 (min. 49). Terekhov scoate tot ce nu e imparabil, chiar și din situații de unu la unu (meci senzațional făcut de portarul lui Minaur).

 

Jucăm cu doi pivoți (și fără portar) și reducem diferența la 25-22  (a marcat Tomas Cip). Minutul 52, aeriană a norvegienilor, Lode la 5 metri de poartă singur cu Terekhov. Déjà vu: apără Terekhov. Apoi ratăm și Hauseng înscrie cu noroc (mingea a fost deviată): 26-22. Jucăm fără portar, atacăm cu 7 jucători (doi pivoți). Bera marchează de pe extrema stângă, dar nu apucă Terekhov să reintre în poartă și norvegienii (Hauseng) marchează din nou, cu poarta goală.

 

Avem 7 metri, norvegienii înlocuiesc portarul, trage Csepreghi (are 3 goluri din 3 7 metri), apără Øien (nici lui nu-i vine să creadă). În min. 58 intrăm cu 5 goluri diferență (29-24). Nimic nu s-a schimbat în privința marcatorilor echipei norvegiene, majoritatea golurilor venind din aceleași poziții: centru și extremă dreaptă. Marchează Da Silva Mollino: 29-25. Se încheie meciul. La Baia Mare, Minaur trebuie să recupereze cele 4 goluri pentru a ridica trofeul EHF European Cup.

 

Pentru Minaur au marcat Buzle și Vujovic (câte 4 goluri), Căbuț, Csepreghi, Da Silva Mollino (câte 3 goluri), Cip (2 goluri), Buguleț, Nagy, Vujic și Bera (câte 1 gol). Un plus pentru portarul Anton Terekhov (7 parade salvatoare). De la norvegieni s-au remarcat Tord Haugseng (9 goluri), Andreas Horst Haugseng (6 goluri), Lode, Svensgård și Hamre (câte 3 goluri), precum și portarul Nærland (6 parade salvatoare) – primii doi marcatori sunt nepotul și copilul antrenorului secund, Rune Haugseng (în lotul norvegienilor sunt 11 jucători născuți în 1997-1998, printre care și frații Haugseng, Andreas și Rassin, și vărul lor, Tord, care joacă împreună din copilărie).

 

… în 28 mai, la Baia Mare, meciul decisiv.

 

Cătălin VISCHI, Andrei TUDORAN



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here