MARAMUREȘ – Un nou program de educație și integrare a romilor din Ponorâta, una dintre cele mai sărace comunități din județ

0
718

COROIENI / PONORÂTA. În februarie 2021, Asociația Reality Check (în parteneriat cu Fundația Noi Orizonturi și Asociația Pe Stop) a demarat un proiect care vizează susținerea școlii din comuna maramureșeană Coroieni (jud. Maramureș) și prin care, timp de 2 ani, vor implementa programe de educație remedială și prin sport, activități pentru dezvoltarea abilităților de viață, educație pentru sănătate și igienă și un club pentru tineri. Finanțarea este asigurată printr-un program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia – prin Granturile SEE 2014-2021.

 

În Coroieni trăiesc 1.770 de români și 700 de romi. Majoritatea romilor locuiesc în Ponorâta, o comunitate izolată care ține de satul Vălenii Lăpușului și care este una dintre cele mai sărace comunități din România, cu familii numeroase și natalitate în creștere. Majoritatea locuitorilor trăiesc în condiții greu de imaginat, unii în corturi improvizate. Doar câțiva adulți știu să scrie și să citească. Acasă copiii vorbesc romani și când încep grădinița nu știu bine românește. Copiii merg la grădiniță și clasele I-IV în comunitate și la gimnaziu în Coroieni.

 

Practic, sărăcia, lipsa educației și a igienei fac copiii vulnerabili la boli, iar fetele devin mame foarte devreme și au nevoie de îndrumare și susținere ca să își poată îngrijii corect copiii. Reality Check se implică de 8 ani în comunitatea de la Ponorâta, iar membri echipei sunt convinși că numai o abordare integrată poate duce la combaterea sărăciei multigeneraționale.

 

„Educația este cheia dezvoltării unei comunități vulnerabile. Dar ca să aduci un copil sărac zi de zi la școală, trebuie să ajuți familia să înțeleagă importanța educației pentru viitorul copiilor și să depășească obstacolele care duc la absenteism și abandon școlar. Este esențial ca toate rotițele sistemului care susțin familia să lucreze împreună: profesorii, mediatorul și consilierul școlar, asistentul social, asistentul medical comunitar, medicul de familie și alți specialiști locali.

 

Suntem bucuroși că prin aceste proiecte avem ocazia, alături de parteneri de nădejde, să schimbăm modul în care sunt oferite și accesate serviciile publice în cele comunități și la nivel național și, în același timp, să oferim oportunități de dezvoltare pentru copiii și tinerii din Coroieni”, a precizat Nadia Gavrilă, președinte Reality Check.

 

Prin acest proiect vor fi dezvoltate grupuri de inițiativă locală, prin care oamenii să învețe să acceseze anumite servicii și să se ajute unii pe alții, și se vor organiza activități care să apropie persoanele vulnerabile de ceilalți locuitori din sat. De asemenea, echipa va lucra împreună cu asistenții sociali, asistenții medicali comunitari și mediatorii școlari din primărie și școală, precum și cu specialiști ai instituțiilor județene, pentru a-i ajuta să colaboreze mai eficient și să aibă mai mult succes în rezolvarea problemelor celor mai vulnerabile familii.

 

2mnews



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here