MARAMUREŞ – Jocuri din culisele politicii: Aflaţi cine sunt cei patru noi consilieri judeţeni

0
1252
Fotografie „de familie”: Președintele CJ Maramureș, Gabriel Zetea (centru), alături de noii membri ai Consiliului Județean

CULISE. Trei pesedişti şi un ecologist, de pe listele supleanţilor, completează „lotul” Consiliului Judeţean (CJ) Maramureş. Pentru liderul PSD Maramureş, Gabriel Zetea, care ocupă şi funcţia de şef al forului administrativ al judeţului, a fost mai dificil să-şi impună oamenii pe care-i dorea intraţi în plenul CJ Maramureş, el fiind nevoit să-l dea afară din partid pe fostul viceprimar al Cavnicului şi fost consilier judeţean în mandatul trecut, Marius Mărginean, acesta refuzând să „renunţe de bunăvoie” la ordinul preşedintelui.

 

La PER, lucrurile au fost simple şi rezolvate în sfera normalului. Intraţi cu doi consilieri în CJ, i-au avansat pe primii doi (Cristian Anghel şi Mircea Ciocan). După renunţarea lui Ciocan la mandat (a fost numit interimar ca manager la Spitalul de Boli Infecţioase Baia Mare şi cele două funcţii erau incompatibile), l-au înlocuit pe acesta cu următorul pe listă. Pe locul 3 pe lista supleanţilor PER era Daniela Băzărea, aceasta fiind deja consilier municipal a renunţat, iar pe locul 4 era Ioan Buda, care a depus jurământul de consilier judeţean.

 

Ioan Buda este fostul director general al Companiei Naţionale Remin în 2009. A încercat şi în 2012 să acceadă în forul judeţean din postură de independent, Buda reuşeşte să devină consilier judeţean în 2017, din partea Partidului Ecologist Român (PER) Maramureş. A fost desemnat membru în Comisia de urbanism, amenajarea teritoriului şi protecţia mediului şi în Comisia pentru sănătate, muncă şi solidaritate socială, familie şi asistență socială din cadrul CJ Maramureş.

 

La PSD lucrurile au fost complicate, pentru că au renunţat mulţi la mandat (fiind numiţi în alte funcţii „mai îndestulătoare”), iar în situaţia actuală, s-a stabilit să fie înlocuiţi trei dintre ei (Emil Marinescu, Cosmin Drulea şi Bogdan Tomoiagă). În mod firesc, aceştia trebuiau înlocuiţi cu următorii trei de pe lista supleanţilor care erau: Marius Mărginean, avocatul Vasile Moldovan şi Florin Podină. După aceştia, era Gheorghe Hanţig.

 

La ordinul lui Zetea, Hanţig, Podină şi Moldovan au renunţat la mandat. Mărginean, nu, aşa că a fost dat afară din partid. Toate astea pentru a-i mirui pe cei pe care îi vroia Zetea: Călin Ştefan Pop, Sorin Şunea şi Florica Roman. Să vedem cine sunt aceştia.

 

Călin Ştefan Pop are 24 de ani şi este fiul primarului din Săcălăşeni, Emilian Pop, fostul pedist al lui Mircea Man, magnetizat de pesedistul Zetea în polul celor care au câştigat puterea şi s-au instalat la „butoane”. De abia absolvent al Facultăţii de Administraţie şi Management Public a ASE Bucureşti, fiul primarului din Săcălăşeni („un om simplu”, aşa cum l-a caracterizat Zetea în 2016, la nominalizările organizaţiilor zonale pentru lista CJ – „Încercăm să facilităm accesul oamenilor simpli către Consiliul Județean”).

 

Tânărul nou consilier judeţean recita atunci, într-o „plenară de tip comunist” la care am fost de faţă, că ăsta (accederea într-un for politic important) este „un vis de-al meu din copilărie” şi „doresc să mulţumesc organizaţiei PSD Săcălăşeni (n.red., condusă de… tatăl său)”. A devenit consilier judeţean, că aşa a vrut Zetea, şi a fost numit membru al Comisiei pentru buget-finanţe şi al Comisiei pentru strategii, proiecte de dezvoltare şi relaţii internaţionale

 

Sorin Şunea are 49 de ani şi este de profesie economist, fiind şeful Vital Tăuţii Măgherăuş. A fost şi consilier local în Tăuţii Măgherăuş, fiind în stare de incompatibilitate, dar s-a retras din CL şi incompatibilitatea sa nu a mai fost reclamată la ANI, totul fiind muşamalizat pe plan local. La fel, la plenara comunistă la care a fost nominalizat pe lista PSD pentru CJ, Şunea a zis, cu elan patriotic: „Trebuie să ducem mai departe toate proiectele demarate, pentru a le finaliza și a începe alte proiecte noi”. A devenit consilier judeţean, deşi era pe locul 21 pe lista PSD pentru CJ, că aşa a vrut Zetea, şi a devenit membru al Comisiei pentru strategii, proiecte de dezvoltare şi relaţii internaţionale şi Comisia pentru activităţi de turism, tineret şi sport. Bonus, a fost numit şi membru supleant în Consiliul de Administraţie al Spitalului de Boli Infecţioase şi Psihiatrie Baia Mare.

 

Florica Roman este pensionar, o veterană a pesediştilor. A absolvit Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca. A fost consilier local şi primar al comunei Mireşu Mare. Este preşedinta Organizaţiei de Pensionari a PSD Maramureş. Îi plac filmele turceşti şi ascultă… Kiss FM. A devenit consilier judeţean, că aşa a vrut Zetea, deşi era pe locul 22 pe lista pentru CJ Maramureş, şi a fost numită membru în Comisia pentru strategii, proiecte de dezvoltare şi relații internaţionale şi Comisia de urbanism, amenajarea teritoriului şi protecția mediului.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here