MARAMUREȘ – Față de lista inițială, în noul Consiliu Județean intră 5 supleanți, iar mandatul lui Pavel Horj (Pro România) a fost invalidat de instanță

0
2762

COMPONENȚA CONSILIULUI JUDEȚEAN MARAMUREȘ. Așa cum 2mnews a anunțat în premieră, sâmbătă, 24 octombrie, de la ora 17.00, la Palatul Administrativ din Baia Mare are loc ședința privind ceremonia de constituire a Consiliului Județean Maramureș. În urma rezultatului alegerilor din 27 septembrie 2020, cele 34 de mandate de consilieri județeni le-au revenit următoarelor partide politice: PNL (13), Coaliția pentru Maramureș (10 – din care PSD 7, PNȚCD 2, PPU 1), PMP (5), USR PLUS (3) și Pro România (3).

 

Numai că sâmbătă, din cei 34 de consilieri județeni + președintele (ales uninominal de maramureșeni, respectiv Ionel Bogdan – PNL) din noul Consiliu Județean Maramureș, vor depune jurământul doar 33, unul (de pe lista Pro România) fiind invalidat de instanța de judecată. În plus, 5 dintre cei cărora le-a revenit un mandat de consilier județean au renunțat la acesta și au fost înlocuiți cu supleanți.

 

Cine a renunțat, cine i-a înlocuit

 

Din cele 34 de mandate de consilieri județeni, 5 vor reveni unor persoane de pe listele suplimentare, titularii renunțând la mandate din motive obiective. Respectiv, Ionel Bogdan (PNL) pentru că a devenit președinte al CJ Maramureș, Lucian Morar (PMP) pentru că a devenit primar (în Ulmeni), Cornel Varga (PMP) pentru că a devenit consilier municipal în Consiliul Local Baia Mare, Cătălin Cherecheș (PNȚCD) pentru că a devenit primar (în Baia Mare) și Vasile Ștefanca (PSD) pentru că a devenit consilier municipal în Consiliul Local Sighetu Marmației.

 

Cei care îi înlocuiesc sunt supleanții Ioan Bude (pe Ionel Bogdan – PNL), Adrian Vasile Vlad (pe Lucian Morar – PMP), Mihaela Simona Cremene (pe Cornel Varga – PMP), Andrei Buda (pe Cătălin Cherecheş – PNȚCD), Tămaş Dionisie Coteţ (pe Vasile Ştefanca – PSD).

 

Un mandat invalidat: Pavel Horj (Pro România)

 

Pentru început să eliminăm potențiale confuzii: NU este vorna despre silvicul Pavel Horj (56 de ani), cel care a fost deputat PNL și director al Direcției Silvice Maramureș etc.), deși ambii sunt originari din Moisei. Pavel Horj (58 de ani) de la Pro România, cel cu mandatul de consilier județean invalidat de instanța de judecată, este fostul consilier UNPR (din perioada 2013-2016 – a intrat pe listele Uniunii pentru Maramureș – PDL & UNPR – pe parcursul mandatului, de pe lista de supleanți, în locul lui Vasile Mihalyi, care a fost ejectat în timpul jocului din “partidul cu grade”).

 

Horj, care a fost chiar unul dintre vicepreședinții UNPR (bine, acolo toți erau vicepreședinți, ca-n orice partid de apartament), apoi trecând împreună cu protectorul său politic, Emil Ambruș, la PSD, iar acum la Pro România, într-o succesiune firească a partidelor neocomuniste din România – a fost invalidat pentru că nu a depus documentelor doveditoare prevăzute de lege (OUG nr. 57/2019).

 

Dacă vă gândiți că trebuiau depuse documente secrete, sau extrem de greu de procurat, aveți simțul umorului. Să vedem ce acte n-a depus Horj (fostul uneperist, fostul pesedist și actualul proromânist): copia actului de identitate (pentru a dovedi că domiciliază pe teritoriul unităţii administrativ-teritoriale în care a fost ales), cazierul judiciar (dovadă că nu și-a pierdut drepturile electorale), dovada că face parte din partidului politic pe lista căruia a fost ales (adică n-a demisionat, sau n-a fost demis) și raportul veniturilor şi cheltuielilor electorale (pe care trebuie să-l depună mandatarul financiar coordonator).

 

Horj a candidat în septembrie 2020 și pentru funcția de primar în Moisei, a adunat 116 voturi (3,01%), fiind pe locul 5 din 5. A fost sub filiala locală a Pro România, cotată cu 265 de voturi (mai mult decât dublu față de propriul președinte), care a reușit să smulgă un post de consilier local. Acest post de consilier local poate fi ocupat de Horj, pentru că el a fost locul 1 și pe lista de consilieri locali a Pro România.

 

Cel mai probabil, acesta este motivul pentru care președinta Pro România Maramureș, Viorica Marincaș nu a depus documentele pentru validarea mandatului de consilier județean a lui Horj – în acest caz, Horj urmând să fie înlocuit în CJ Maramureș cu supleantul Marius Aurel Stoian, primul pe lista de rezervă a consilierilor județeni Pro România.

 

Bine, de ce am scris atâta despre speță? Pentru că nu-i firească. Normal ar fi fost, așa cum au procedat toți ceilalți: depunerea documentului de renunțare la mandat (așa nu se ajungea la invalidare și nici partidul nu pornea în noul mandat cu un om lipsă din forul deliberativ).

 

Componența Consiliului Județean Maramureș 2020-2024

 

Iată care va fi componența nominală a CJ Maramureș, cu precizarea că Pro România fie va regla, într-un viitor apropiat, situația lui Horj, fie (cel mai probabil) îl va înlocui cu un supleant:

 

Președinte: Ionel Bogdan (PNL), ales pe listă uninominală; 34 de consilieri județeni:

PNL (13) – Ioan Bude, Anca Minodora Costin-Hendea, George Alexandru Oros, Gabriel Bogdan Ștețco, Mihai Felician Cerneștean, Doru Alexandru Lazăr, Valeria Mirela Brezoczki, Ioan Radu Coman, Francisc Marinel Kovacs, Gheorghe Bîrlea, Ana-Maria Ioana Petruț, Daniela Bledea, Emil Horj;

PSD (7) – Valer Gabriel Zetea, Crina Fiorela Chilat, Alexandru Cosma, Ioan Sas, Gică Timiș, Tămaş Dionisie Coteţ, Andrei Buda;

PNȚCD (2) – Ioan Doru Dăncuș, Olivia Cherhaț;

PPU-sl (1) – Ioan Cheudan;

PMP (5) – George Dumitru Moldovan, Romeo Dobocan, Dorin Cosma, Simona Cremene, Adrian Vasile Vlad;

USR PLUS (3) – Radu Daniel Trufan, Marius Sorin Ilieș, Bogdan Andrei Zaharia;

Pro România (3) – Viorica Marincaș, Adrian Nicolae Filip.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here