MARAMUREȘ – Au preluat controlul asupra Școlii Populare de Artă și acum îi majorează taxele cu până la 40%

0
917
Gabriel Zetea, Doru Dăncuș

DECIZIE. Povestea e clasică: despre cum neputința managerială și șmecheria administrativă ajunge să se repercuteze negativ asupra cetățenilor. Nu-ncepe cu “A fost odată…”, ci cu decizia recentă a președintele Consiliului Județean (CJ) Maramureș, Gabriel Valer Zetea (PSD), generată de vicepreședintele CJ Maramureș, Doru Dăncuș (PNȚCD), de a prelua sub controlul lor absolut Școala Populară de Artă “Liviu Borlan”, desființând-o (conform propriei exprimări din expunerea de motive care a stat la baza hotărârii) și transformând-o în secție a Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Maramureș.

 

Noua instituție de tip struțo-cămilă este în subordinea CJ Maramureș și este (încă) 
condusă de mereu amenințatul cu concedierea Ștefan Mariș. Sub fardul comunicațional 
al eficientizării instituției (pe principiul “Să le arătăm electoratului că n-am greșit 
desființând o școală creată în urmă urmă cu 60 de ani”), s-a luat o decizie care 
se va repercuta direct și negativ asupra actualilor și potențialilor cursanți.

 

Mai exact, ca orice nepriceput la economie, s-a decis majorarea taxelor cu procente cuprinse între 12,50% și 40%. Motivația constă în faptul că “nu s-au mai majorat taxele de 2 ani” (Ștefan Mariș), de parcă majorările în România trebuie să fie ciclice, repetitive ca și cadența kalașnikovului din Gubernia Altai, nu bazate pe realitatea economică.

 

Strategia este următoarea: TOATE taxele aferente anului școlar 2019-2020 se majorează. Taxa de înscriere la Școala Populară de Artă “Liviu Borlan” din Baia Mare se majorează cel mai mult, cu 40%. Dacă până acum această taxă (care presupune o simplă formalitate, completarea unor dosare) era 30 de lei, din acest an va fi 50 de lei.

 

La specializarea Coregrafie (sau Dans popular, cum e menționat într-un proiect de hotărâre supus dezbaterii publice), taxa de școlarizare va crește de la 350 lei/an, la 400 lei/an (procentual, creșterea este de 12,5%). În fine, cu 25% va crește taxa la cursurile individuale (instrumente muzicale, canto -popular, clasic, muzică ușoară -, pictură/grafică, artă decorativă, design vestimentar și inițiere fanfară). De la 600 de lei/an, elevii vor fi nevoiți să plătească 800 de lei/an.

 

Cătălin VISCHI

 



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here