MARAMUREȘ – Au preluat controlul asupra Școlii Populare de Artă și acum îi majorează taxele cu până la 40%

0
790
Gabriel Zetea, Doru Dăncuș

DECIZIE. Povestea e clasică: despre cum neputința managerială și șmecheria administrativă ajunge să se repercuteze negativ asupra cetățenilor. Nu-ncepe cu “A fost odată…”, ci cu decizia recentă a președintele Consiliului Județean (CJ) Maramureș, Gabriel Valer Zetea (PSD), generată de vicepreședintele CJ Maramureș, Doru Dăncuș (PNȚCD), de a prelua sub controlul lor absolut Școala Populară de Artă “Liviu Borlan”, desființând-o (conform propriei exprimări din expunerea de motive care a stat la baza hotărârii) și transformând-o în secție a Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Maramureș.

 

Noua instituție de tip struțo-cămilă este în subordinea CJ Maramureș și este (încă) 
condusă de mereu amenințatul cu concedierea Ștefan Mariș. Sub fardul comunicațional 
al eficientizării instituției (pe principiul “Să le arătăm electoratului că n-am greșit 
desființând o școală creată în urmă urmă cu 60 de ani”), s-a luat o decizie care 
se va repercuta direct și negativ asupra actualilor și potențialilor cursanți.

 

Mai exact, ca orice nepriceput la economie, s-a decis majorarea taxelor cu procente cuprinse între 12,50% și 40%. Motivația constă în faptul că “nu s-au mai majorat taxele de 2 ani” (Ștefan Mariș), de parcă majorările în România trebuie să fie ciclice, repetitive ca și cadența kalașnikovului din Gubernia Altai, nu bazate pe realitatea economică.

 

Strategia este următoarea: TOATE taxele aferente anului școlar 2019-2020 se majorează. Taxa de înscriere la Școala Populară de Artă “Liviu Borlan” din Baia Mare se majorează cel mai mult, cu 40%. Dacă până acum această taxă (care presupune o simplă formalitate, completarea unor dosare) era 30 de lei, din acest an va fi 50 de lei.

 

La specializarea Coregrafie (sau Dans popular, cum e menționat într-un proiect de hotărâre supus dezbaterii publice), taxa de școlarizare va crește de la 350 lei/an, la 400 lei/an (procentual, creșterea este de 12,5%). În fine, cu 25% va crește taxa la cursurile individuale (instrumente muzicale, canto -popular, clasic, muzică ușoară -, pictură/grafică, artă decorativă, design vestimentar și inițiere fanfară). De la 600 de lei/an, elevii vor fi nevoiți să plătească 800 de lei/an.

 

Cătălin VISCHI

 ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ