MARAMUREŞ – 120 de ani de la moartea lui Leövey Klára, pedagog şi publicist

0
472
Teleki Blanka și Leövey Klára (1867) - pictură de Madarasz Viktor
Leövey Klára (1821-1897)

COMEMORARE. Leövey (după unele surse Löwey sau Lövei) Klára s-a născut la 25 martie 1821, în Sighetu Marmaţiei. Încă din adolescenţă este atrasă de teatru, pune în scenă şi joacă în spectacole de amatori. Dorinţa mamei sale, care dorea să o îndrume spre pedagogie, e pe cale să se-mplinească după ce prietena ei, contesa Teleky Blanká, o angajează pedagog la şcoala de fete pe care o conduce în Bratislava.

 

Participă la Revoluţia din 1848, fapt pentru care, în 1851 este arestata şi condamnată la cinci ani de închisoare. Este eliberată în 1856 şi se întoarce în Sighet unde conduce şcoala de fete până în 1862 când unitatea de educaţie este închisă din  ordin guvernamental. Îşi începe cariera publicistică la diferite ziare din Transilvania şi fondează publicaţia „Maramaros” („Maramureş”).

 

Leövey Klára a murit la 8 aprilie 1897, în Budapesta, în urma unui accident de omnibus (un fel de trăsură cu mai multe locuri, asemănătoare cu diligența, utilizată la transportul în comun). A fost înmormântată, conform dorinţei sale, în Sighet. Astăzi, liceul cu predare în limba maghiară din oraşul ei natal îi poartă numele.

 

2mnews



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here