MÂNTUIRE – În Baia Mare, 80% din bugetul public repartizat cultelor religioase va fi destinat Catedralei Episcopale Ortodoxe „Sfânta Treime”

2
1060
Cătălin Cherecheș - un primar fericit că a mai „mântuit” niște bani din fondurile municipiului

ASUMARE. Catedrala Episcopală Ortodoxă „Sfânta Treime” din Baia Mare, a cărei edificare a început în 20 iulie 1990, adică în urmă cu 27 de ani, şi care a „înghiţit” până acum peste 5 milioane de euro, va fi finanţată în acest an, doar din bugetul municipiului, cu 80% din suma totală repartizată tuturor cultelor religioase. Decizia a fost luată de primarul Cătălin Cherecheş, care a făcut public faptul că în acest an, din cei 500.000 de lei atribuiţi finanţării cultelor, „îşi asumă” ca 400.000 de lei să fie acordaţi catedralei ortodoxe.

 

„La domeniul „Finanţarea cultelor”, în buget mai este cuprinsă suma de 500.000 de lei. Îmi asum să propun Consiliului Local ca suma de 400.000 de lei să fie acordat Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” din Baia Mare, cu condiţia ca spaţiile lăcaşului de cult să găzduiască pe viitor şi evenimentele culturale ale municipiului” a spus primarul Cherecheş, completând că finanţarea este completată de încă o condiţie, respectiv un parteneriat prin care, în spaţiul de lângă SRI Maramureş, care aparţine Episcopiei Ortodoxe, să se facă o grădiniţă cu predare în limbile engleză şi germană şi cu facilităţi pentru copiii cu dizabilităţi,

 

Pentru a finaliza informaţia, cei 100.000 de lei rămaşi din „bugetul pentru culte”, vor fi distribuiţi în mod egal către capelele din cimitirul Horea 1 şi din cimitirul din Ferneziu, finanţând astfel „lucruri utile pentru băimăreni”. Desigur, distribuirea e tot din ciclul „Îmi asum”.

 

Întâiul, mereu

 

Cherecheş este cel mai darnic primar în  privinţa finanţării „Colosului de pe Unirii”. Doar în primul an în care a devenit primar (2011), Cherecheş a oferit edificiul cu dimensiuni de 85 de metri înălţime, 85 de metri lungime şi 50 de metri lăţime, din bugetul public, 495.000 de lei, o finanţare egală cu întreaga sumă alocată din bugetul local în toţi cei 20 de ani trecuţi de la punerea pietrei de temelie (1990-2010: din bugetul local, 500.000 de lei – Cristian Anghel n-a fost prea darnic în această privinţă). În al doilea an de mandat al lui Cherecheş, acesta „şi-a mai asumat” să finanţeze catedrala cu alţi 450.000 de lei.

 

 

 

Catedrala „Sfânta Treime” din Baia Mare va fi a doua ca dimensiune din România, după Catedrala Mântuirii Neamului din Bucureşti. Terenul pe care este construit „Colosul de pe Unirii” aparţine municipiului Baia Mare şi a fost dat spre folosinţa Episcopiei pe o perioada de 99 de ani. Arhitectul care a făcut proiectul final, sigheteanul Dorel Cordoş, recunoştea, în 2004, că „proiectul este gigantic” şi a estimat că acesta va fi finalizat „la a doua venire a Mântuitorului”.

 

Numai că această a doua venire a Mântuitorului a avut loc, pe 10 mai 2017, şi Mântuitorul, cel Înălţat – după propriile declaraţii -, îşi asumă. E drept, îşi asumă din banii publici, dar acesta este doar un detaliu, nu aşa?

 

Cătălin VISCHIATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

2 COMENTARII

  1. Consiliul Judetean Maramures a alocat 1 milion cultelor,sustin alocarea macar 200 000 lei Catedralei Mantuirii Neamului Maramuresan ,Catedrala ,,Sfanta Sfanta Treime,,Baia Mare.

  2. Nicio asumare cachista nu ar fi posibila fara complicitatea CL. Asa ca eu sincer pe aia din CL dau vina (daca vor vota asa ceva), caci de la paranoicul cache nu mai am nicio pretentie de decenta. Dar sa nu ii mai aud cracnind pe la colturi ca sunt tratati de primar ca niste slugi, pentru ca exact asta sunt, asumat liber, prin fiecare vot dat pentru ideile stapanului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here