MALL – Cine e în spatele noului retail park în Baia Mare: detalii despre implicați, tranzacție, locație și construcție

2
14165

PROIECT. Poate ați auzit, dacă nu, luați cunoștință acum: în Baia Mare, pe bulevardul București 51-53, pe partea opusă și aproximativ la jumătatea distanței dintre magazinul de bricolaj Dedeman și supermarketul Auchan – în zonă este o stație de autobuz care va fi mutată -, se dorește edificarea unui retail park (un soi de mall pe un singur nivel – parter + mezanin, la fel ca și Auchan, cu o înălțime maximă de 12 metri).

 

Acesta se va întinde pe o suprafață de 70.000 de metri pătrați și va cuprinde centru comercial, hypermarket, magazine, servicii financiar-bancare și de asigurări, restaurante, parcaje la sol și multietajate, loisir și sport etc..

 

Conform proiectului, la fiecare patru locuri de parcare se va planta un arbore și 5 % din suprafața totală a terenului o va constitui spaţii verzi şi plantate, cu rol decorativ şi de agrement, iar terenul care nu este acoperit cu construcţii va fi acoperit cu gazon şi plantat cu un arbore la fiecare 100 mp (că-i lege, nu c-ar fi ăștia ecologiști).

 

Cine e în spatele afacerii

 

Cel puțin demersurile pentru compactizarea terenului necesar, cumpărarea parcelelor pe care urmează să fie edificată construcția, demersurile pentru includerea în Planul Urbanistic Zonal al Băii Mari al Retail Park-ului și a obținerii autorizațiilor de construcție sunt făcut de un serele din București, înființat (parcă special pentru acest proiect) în noiembrie 2016, PK Black.

 

Firma are ca obiect principal de activitate “cumpărarea și vânzarea de bunuri imobiliare”. Administratorul firmei este un cetățean britanic (Joubert Dewald Lambertus), iar societatea (care are ca acționar o firmă înregistrată în Luxemburg, PKM Holdings SARL – această firmă mai deține, în totalitate, două firme din București, PK Orange și Scenest) își are sediul la etajul 11 al clădirii Globalworth din sectorul 2 al Capitalei. În 2017, firma a raportat o pierdere de aproape 2 milioane de lei.

 

Britanicul Lambertus (45 de ani) s-a născut în Africa de Sud, este absolvent al Facultății de Drept a Universității din Pretoria (Africa de Sud) și a fost administratorul unor firme care aparțin fondului sud-african de investiţii New Europe Property Investments (NEPI). El administrează proiectul din Baia Mare împreună cu Victor Semionov, fostul director financiar al bordului de conducere al fondului. În vara anului 2015, Semionov și Martin Slabbert (alt fondator și CEO al NEPI, și el originar din Africa de Sud) și alți executivi din echipa de management a NEPI (printre care și Lambertus) au părăsit NEPI și au înființat o structură paralală, o nouă companie privată de investiţii şi dezvoltare imobiliară numită Prime Kapital, reușind să atragă fonduri inițiale de 260 de milioane de euro.

 

 

 

În fine, să n-o mai lungim: park retailul din Baia Mare va fi construit și va intra în portofoliul Prime Kapital și va aparține fondatorilor şi fostei echipe de management NEPI. La fel ca NEPI, Prime Kapital investește în proprietăți imobiliare generatoare de venit, care includ spații de retail, clădiri de birouri și spații industriale, precum și în dezvoltări imobiliare.

 

Tranzacțiile de compactare a suprafeței

 

Conform proiectului, Retail Park-ul propus de PK Black se va întinde pe 70.000 de metri pătrați, pe un teritoriu cuprins între bulevardul Bucureşti nr. 51-55 şi strada Mărgeanului nr. 6-8. Practic, respectivul teren a aparținut mai multor proprietari, iar pentru compactarea acestuia PK Black a trebuit să facă mai multe tranzacții care au început încă din urmă cu un an. La 24 iulie 2017, a cumpărat o parte din terenul deținut de Remat SA. Tot în iulie, PK Black a cumpărat terenuri de la TCM Nord. La 28 august a cumpărat un teren deținut de BDM Grup Invest SRL, unul aflat în proprietatea Farmavet SA, unul care aparținea firmei Pedonis Grup și alte două parcele deținute de Unisem SA.

 

Practic, cea mai mare parte a terenului de la bulevard a fost în proprietatea lui Unisem SA, fosta Întreprindere de Valorificarea Seminţelor de Legume şi Material Săditor de pe vremea comuniștilor (a fost prima societate din România specializată în producerea semințelor de legume) – are o sucursală și în Baia Mare și și-a păstrat profilul economic, fiind producător și comerciant de semințe, îngrășăminte chimice și substanțe de uz fitosanitar.

 

La  sfârșitul verii anului 2017, sereleul bucureștean PK Black a cumpărat terenul de 1.817 metri pătrați de pe bulevardul București nr. 53-55 din Baia Mare cu suma de 272.550 euro + TVA, de la Unisem SA București (președinte AGA și director general Bogdan Nicolae Roșu). De asemenea, PK Black a mai făcut o ofertă de cumpărare a unui teren în suprafață de 2.600 de metri pătrați, situat pe strada Mărgeanului nr. 9, încercând să compacteze o zonă cât mai mare de teren, însă Unisem a refuzat să vândă și respectiva parcelă.

 

Ce urmează

 

În ședința extraordinară de săptămâna viitoare, consilierii municipali vor aproba PUZ-ul prin care se reglementează respectiva zonă, permițând construirea Retail Park-ului, iar apoi PK Black are liber la obținerea autorizațiilor necesare începerii construcției.

 

GRUPUL DE INVESTIGAȚII 2mnews



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

2 COMENTARII

  1. Suntem o tara de consumatori de aia nu se fac fabrici!!! Muncim in strsinatate le facem pensii la straini si cumparam in molurile astea tot marfa din strainatate.si tot altii au benefici de pe spatele nostru.Asta e un semn ca o sa stam pana la batranete in tarile vestice ca la noi e greu sa ai un nivel de trai echilibrat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here