MAI REZERVAŢI, BĂIEŢI – Ce se întâmplă cu cinematograful Dacia, după ce „a intrat în proprietatea” municipalităţii

4
1653
Cinematograful „Dacia” din Baia Mare (foto: Vlad Nanca)

CORECŢIE. „Dacia” din Baia Mare, unicul cinematograf rămas relativ funcţional dintre cele edificate în municipiu înainte de ’89, dar aflat într-o evidentă stare de degradare, este disputat în instanţele de judecată încă din anul 2010. Recent, unii s-au grăbit să afirme că „Dacia” a intrat în proprietatea municipalităţii, în urma unei sentinţe irevocabile a Curţii de Apel Bucureşti, de la final de ianuarie.

 

Informaţia trebuie tratată sub rezerva că „dreptul patrimonial” asupra cinematografului construit în urmă cu exact 50 de ani (în 1967, după planurile arhitectului Viorel Neaga) „se joacă”, nu toate procesele fiind finalizate. Trei sunt pretendenţii la mâna „miresei” degradate: Regia Autonomă de Distributie si Exploatare a Filmelor (RADEF) «Romania-Film», Primăria Baia Mare şi firma Repsol, care a cesionat (în 2006) de la RADEF un spaţiu de 730 mp în interiorul cinematografului (pentru bowling şi alimentaţie publică).

 

Ce s-a întâmplat în ianuarie 2017 – anunţat cu titlul de verdict final? Curtea de Apel Bucureşti a respins unul dintre apelurile firmei Repsol. Dacă Primăria va câştiga dreptul patrimonial, într-un final, va trebui să despăgubească atât RADEF, cât şi Repsol. În 2012, când RADEF  a vrut să vândă clădirea către Repsol, preţul imobilului de 1.670 mp de suprafaţă desfăşurată şi al terenului aferent era de 331.500 euro.

 

Care erau strategiile primarului Cătălin Cherecheş în privinţa cinematografului „Dacia”: o sală de spectacole în care, sporadic, se vor face şi proiecţii de film. În acest moment, cinematograful este folosit de RADEF. În noiembrie 2016, RADEF a decis închiderea parţială (pe timpul iernii, din cauza cheltuielilor prea mari cu întreţinerea, care duceau la un raport economic ce creau deficit) a cinematografului.

 

Acum, însă, se „furnizează” filme, în regim de „avarie” (adică, una-două proiecţii zilnice). De pildă, mâine rulează „Răzbunarea ţigăncii: Pălăria fatală şi Horthy” şi „Cealaltă faţă a speranţei”, până săptămâna viitoare fiind programate opt filme, printre care şi „Povestea iubirii”, o coproducție Franța-Canada-Belgia-România, cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Mihăileanu – e o poveste de dragoste dintre doi tineri evrei pe care ororile celui de-Al Doilea Război Mondial par să-i despartă pentru totdeauna.

 

Concluzia: cu cinematograful „Dacia” nu se întâmplă, deocamdată nimic. Difuzează, în continuare, filme, ca şi în 1967, cu menţiunea că acum o face cu mai puţin succes şi se adânceşte în deficit. Voiam să vă spun asta din două motive: în primul rând pentru că informaţia „aruncată” în spaţiul public, fără a fi verificată, de unii colegi de breaslă este falsă şi în al doilea rând din dezgust profund faţă de uşurinţa prin care manipulările îşi ating ţinta. Altă dată erau necesare strategii mai complexe. Acum ajunge să-i injectezi unuia neuronul pe „feisbuc” şi o minciună se propagă rapid, devenind adevăr.

 

Sper ca, odată, acest pseudocinematoraf să ajungă în proprietatea municipalităţii. Dar n-a ajuns.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

4 COMENTARII

  1. Cu tot respectul si aprecierea pe care vi le port, procesul din iunie priveste cheltuieli de judecata pentru procese derulate inainte de a activa subsemnatul in Primarie. Un dram de adevar contine totusi articolul dv. Ministerul Culturii nu a raspuns la solicitarea scrisa de a trimite delegat pentru încheierea protocolului desi e obligat de lege. Mai este timp. Nu cred ca un ministru isi permite sa nu respecte legea. Probabil la mijloc e celebra birocratie romaneasca.

  2. Mai aveţi procese d-le Niculae, unul chiar în 15 iunie, cu Repsol. E cu „pretenţii” şi pârât e Municipiul. Eu zic să nu vă hazardaţi cu cine trebuie să plătească…

  3. Esti in eroare. Inalta Curte de Casatie si Justitie s-a pronuntat. Decizia este definitiva. Cinematograful Dacia este in proprietatea publica a Municipiului Baia Mare iar Ministerul Culturii este obligat sa trimita delegat pentru a fi predat prin protocol. Municipiul Baia Mare nu plateste nici un leu, chiriasul urmând a fi despagubit de catre RADEF. Autorul articolului ar fi trebuit sa se documenteze mai bine. Ii stau la dispozitie cu toate hotararile instantelor. Toate bune.

  4. Si ce o sa faca municipalitatea cu cinematograful? Caci va merge pe pierdere in continuare, asra insemnand ca pierderile vor fi din bugetul local. Deci care ar fi ratiunea? Poate sala de curs pentru mareata universitate baimareana, la care vor veni studenti din intreaga europa, profitand de cei 2 mari profesori doctori ce vor preda aici, viorica si catalin.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here