LOGICĂ – Primăria Baia Mare va sponsoriza mai multe echipe sportive, dar n-are bani pentru proiecte europene, așa că mai ia un credit de 130 de milioane de lei

2
1741
Cătălin Cherecheș

ÎNDATORAREA UNUI ORAȘ. Municipalitatea Băii Mari, controlată de primarul Cătălin Cherecheș, a anunțat până acum că în acest sezon competițional va sponsoriza consistent mai multe echipe sportive din urbe (handbal masculin, handbal feminin, fotbal masculin, fotbal feminin etc.). În aparență, Cornul Abundenței s-a revărsat în pușculița publică a orașului.

 

În fapt, bugetul local e sărăcit atât de mult, încât nu sunt bani nici măcar pentru cofinanțarea unor proiecte europene. De aceea, primarul Cherecheș a luat o decizie logică pentru un doctor în economie. Nu, nu renunță la sponsorizarea sportului, ci… ia încă un credit bancar, de 130 de milioane de lei, pentru a achita sumele aferente proiectelor europene menite să dezvolte orașul.

 

Decizia a fost oficializată miercuri, 24 iunie 2020, de 17 din cei 23 de consilieri locali, care au aprobat „contractarea unui împrumut intern în valoare de 130 milioane lei pentru asigurarea prefinanţării şi/sau cofinanţării proiectelor care beneficiază de fonduri externe nerambursabile”.

 

Înainte de accesarea noului credit bancar, municipiul Baia Mare era/este dator la bănci comerciale până în vara anului 2039, adică încă 19 ani, mai având de plătit pentru creditele bancare luate peste 150 de milioane de lei (exact: 150.357.204,17 de lei), plus dobânzi și comisioane.

 

Fără acest nou credit, gradul de îndatorare al orașului era prognozat să scadă până la sfârșitul acestui an la 4,96%, dar în 2021 gradul de îndatorare al orașului este prognozat să ajungă din nou la 10,45%. Cu noul credit bancar, datele problemei se schimbă.

 

Pentru interesați, o subliniere: în acest moment, municipalitatea Băii Mari are trei credite bancare în derulare, creditul din 2005 (50 de milioane de lei din care au mai rămas de plătit 11 milioane de lei), creditul din 2013 (96,4 milioane de lei din care au mai rămas de plătit 63 de milioane de lei) și creditul din 2019 (76 de milioane de lei, din care până acum s-au tras 16,6 milioane de lei și au mai rămas de plătit 76 de milioane de lei) – aveți detalii despre creditele și gradul de îndatorare al municipiului Baia Mare AICI).

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

2 COMENTARII

  1. Unde-i sportul baimarean sub domnia lui Kake?! Rugbiul traieste si are rezultate datorita lui Calin Matei, handbalul talentului handbalistilor din pepinierele lui Ioan Marta, Leontin Pop si ale altora, fotbalul e la nivelul echipei din Ulmeni si Recea, popice nu mai exista, caiac canoe la fel, volei vai de steaua lor, atletismul la fel, innotul idem, dar ne dam cu balonul prin aer si ne laudam cu CE VOM FACE! Baimarenii s-au saturat de minciunile acestui Pinochio al politicii! Si inca ceva, apropo de COALITIE, cin se aseamana se aduna!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here