LOBBY – Demersuri la Sorin Grindeanu pentru ca Judecătoria Dragomireşti să fie lăsată să funcţioneze

0
530
Judecătoria Dragomirești (foto: just.ro)

INCERTITUDINE. De aproape 4 ani se discută, se face lobby şi se încearcă să se anuleze o decizie a plenului Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) care încă nu a fost pusă în practică, tocmai din cauza tensiunilor pe care le-a generat. Hotărârea este notoria 548 şi a fost luată în iunie 2013, referindu-se la aprobarea desfiinţării a 30 de instanţe şi parchete de pe lângă acestea. Pe lista neagră a cele 30 de judecătorii şi parchete „cu volum redus de activitate” au fost incluse şi cele din Târgu Lăpuş şi Dragomireşti.

 

La vremea respectivă, decizia s-a bazat pe economii – adică, nu mai sunt bani la „puşculiţa publică” şi trebuie „reorganizat şi eficientizat actul de justiţie” (prin rearondarea localităţilor respective la alte instanţe).

 

În cazul Judecătoriei Dragomireşti şi a parchetului de pe lângă aceasta, câţiva parlamentari maramureşeni au protestat la miniştri care au condus de atunci sistemul de justiţie, mai toţi prezentând un memoriu al primarilor din două oraşe şi opt comune (Dragomireşti, Săliştea de Sus, Strâmtura, Rozavlea, Botiza, Poienile Izei, Şieu, Bogdan Vodă, Ieud şi Săcel), care solicitau anularea deciziei pe considerent că aceasta ar afecta o populaţie care însumează aproximativ 50.000 de locuitori.

 

După aproape 4 ani, timp în care Hotărârea 548 nu a fost pusă în practică, dar nici nu a fost anulată, avansând, totuşi, până la „gradul” de proiect de Hotărâre de Guvern şi aflându-se în dezbatere publică, problema desfiinţării instituţiilor de justiţie din Dragomireşti a ajuns şi pe masa prim-ministrului.

 

Actualul primar din Dragomirești (entitate teritorială despre care nimeni în ţara asta nu mai ştie dacă e oraş sau comună – aşa cum au decis locuitorii ei), Vasile Țiplea, se opune desființării Judecătoriei, susţinând că aceasta ar genera drumuri lungi făcute de oameni bătrâni și săraci până la judecătoriile din Sighetu Marmației sau Vișeu de Sus. În plus ar fi şi alte inconveniente de ordin social (pierderea câtorva zeci de locuri de muncă prin desființarea Parchetului, OCPI și a birourilor notariale de acolo).

 

Prefectul Sebastian Lupuţ a confirmat că Instituția Prefectului Maramureş a făcut demersuri la Sorin Grindeanu și la ministrul de justiție pentru ca Judecătoria Dragomirești să fie lăsată să funcționeze în continuare, dar încă nu s-a primit niciun răspuns.

 

Judecătoria Dragomireşti a fost reînfiinţată în 15 septembrie 1994 şi a funcţionat iniţial la parterul Primăriei Dragomireşti (în 5 birouri şi o sală de şedinţă), apoi a fost construit un corp de clădire cu cinci birouri pentru judecători şi personalul auxiliar de specialitate.

 

2mnews



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here