LISTA SCURTĂ – Cine sunt cei 9 care vor să facă parte din politizatul Consiliu de Administrație al Aeroportului Internațional Maramureș

0
3572
Aeroportul Internațional Maramureș

CANDIDATURI. În seara de luni, 16 iunie 2022, Consiliul Județean (CJ) Maramureș a anunțat persoanele rămase pe lista scurtă a selecției pentru candidații la Consiliul de Administrație (CA) al Regiei Autonome Aeroportul Internațional Maramureș. Sunt 6 posturi (un post de administrator din partea autorității tutelare, adică al Consiliului Județean, și 5 posturi de administratori din afara autorității tutelare), CA al Aeroportului fiind compus, începând din iulie 2022, din 7 persoane, numărul membrilor fiind suplimentat/majorat de la 5 la 7 (o persoană din CA este, conform legii, reprezentatul Ministerului de Finanțe, de regulă, și în acest caz, în acest post fiind desemnat directorul general al Direcției Finanțelor Publice din respectivul județ – în cazul de față, Călin Chilat).

 

Din cauza interpretării voluntar eronate a Regulamentului general privind protecția datelor (cunoscut sub denumirea GDPR), dintr-un abuz în serviciu nesancționat de nimeni, și CJ Maramureș, ca și foarte multe alte instituții publice din România, a publicat o listă scurtă care cuprinde doar coduri (numere), nu și nume (identități de persoane – deși acestea urmează să fie plătite din bani publici, implicit identitatea lor este, prin lege, publică (printre altele, aceștia sunt obligați să-și depună declarații de avere/interese), fapt care face ca publicul să nu știe cine sunt cei care și-au depus candidaturile pentru respectivele funcții/posturi publice, 2mnews îndreptă ilegalitatea săvârșită intenționat de administrația județului.

 

Adică desecretizăm ceea ce ei, cei pe care îi plătim din bani publici luați din pușculița pe care o alimentăm cu toții, vor să ascundă. Așadar, să-i cunoaștem pe cei 9 candidați la CA al Aeroportului Internațional Maramureș.

 

Întâi, însă, o explicație: ce face acest CA? Oficial/scripitc este organismul care asigură conducerea Aeroportului, deciziile acestora fiind puse în executare de directorul general (practic, CA este un fel de Consiliu Local, iar directorul general, un fel de primar – primul fiind decident, al doilea executiv). Un membru al CA Aeroport primește o indemnizație lunară netă de 2.700 lei (două salarii minime pe economie). De ce se implică politicul în asta? Nu doar pentru bani, cu indemnizațiile de regulă fiind acoperite cheltuieli cu sediile partidelor, ci pentru că păstrează senzația că au influență, că pot rezolva lucruri etc.

 

Cine sunt candidații: identitățile

 

În acest moment, Consiliul de Administrație al Aeroportului Internațional Maramureș este format din 5 persoane, numite cu titlu interimar (în paranteze aveți partidul/instituția care l-a propulsat în funcție), președintele fiind Marius Ioan Gîrdea (PNL/prin președintele CJ, Ionel Bogdan), iar cei 4 membri: Cezar Călin Chilat (Finanțe), Adrian Pop Cornel (PMP), Viorel Buta (PSD) și Ovidiu Ofrim Horațiu (USR).

 

Precizam, poate pentru că sunt multe guri politice de hrănit, CJ Maramureș a aprobat să plătească din banii județului mai multe persoane, astfel că a fost mărită componența CA Aeroport de la 5 la 7 persoane. Conform legii, una dintre acestea este numită de Ministerul Finanțelor, de regulă (și în acest caz) directorul Finanțelor Publice județene (din 2014), respectiv Cezar Călin Chilat (51 de ani). Pentru celelalte 6 posturi se întreprinde, în acest moment, o selecție, aceasta fiind 100% politică.

 

Decizia finală va fi luată în 10 iunie 2022, însă astăzi sita politică a efectuat prima cernere (preselecția), în ciur rămânând toți cei care și-au depus candidaturile, adică 9 persoane:

 

Pentru postul de administrator reprezentant al autorității tutelare (adică al Consiliului Județean) – persoană care, de regulă, ocupă funcția de președinte al Consiliului de Administrație – și-a depus candidatura o singură persoană: Mihai Dan Ghiman (34 de ani), de la Expert Travel (agenție de turism pe care o deține împreună cu mama sa, Daniela Ana Ghiman, prin firma Expert Travel SRL).

 

Pentru cele 5 posturi de administrator din afara autorității tutelare și-au depus candidatura 8 persoane (persoanele accentuate sunt anticiparea 2mnews că vor fi declarați admiși/membrii ai CA – anticiparea este bazată pe informații din interiorul sistemului politic):

 

Marius Ioan Gîrdea (45 de ani, actualul președinte al CA Aeroport interimar, director general al Aeroportului din Sibiu din 2014, a mai fost în CA Aeroport timp de un an și 5 luni, până la finalul anului 2016, susținut de PNL prin președintele Ionel Bogdan);

 

Viorel Buta (65 de ani, susținut de PSD, mai execut de președintele filialei județene, Gabriel Valer Zetea, deține firma Radvior Com, este fost consilier local ]n Baia Mare în perioada 2009-2012 – este membru al CA din 2014 și este în actualul CA interimar);

 

Adrian Cornel Pop (44 de ani, susținut de PMP, este președintele filialei Baia Mare și consilier local al municipiului reședință de județ,  – a fost membru și în precedentul mandat și este și acum, în CA interimar);

 

Ovidiu Horațiu Ofrim (53 de ani, susținut de USR, este membru în conducerea filialei Baia Mare, de profesie inginer automatizări și calculatoare, deține o firmă de comerț și servicii auto – este și acum membru în CA interimar);

 

• Diana Iluț (47 de ani, proprietara Sfara Tours, vicepreședinte al Asociației Naționale a Agențiilor de Turism, o scurtă perioadă consilier local în Baia Mare din partea Coaliției pentru Maramureș, în 2020 – demisionară și ulterior declarată de ANI incompatibilă -, susținută de Asociația Întreprinzătorilor Maramureș, în conducerea căreia este);

 

Florin Răzvan Alecu (președintele PUSL Maramureș – Partidul Umanist Social Liberal, cunoscut sub titulatura “Partidul lui Voiculescu / Antena”, licențiat în Drept și în controlul produselor alimentare, în 2019 a fost selectat de primarul Cătălin Cherecheș pentru funcția de director general al Administrației Publice din Primăria Baia Mare, este fost consilier al unor miniștri, al vicepriministrului și al președintelui Agenției Naționale de Protecția Mediului, fost director al Direcției Schimbări Climatice și Dezvoltare Durabilă din cadrul Ministerul Mediului – anul trecut a fost vizat de o anchetă a procurorilor legată de colectarea și reciclarea fictivă a 38.000 de tone de deșeuri);

 

Nicolae Ioachim Făt (fost director sportiv al HC Minaur Baia Mare, fost consider al secretarului de stat din Ministerul Tineretului și Sporturilor – când funcția era deținută de Cosmin Butuza – PSD -, fost consilier al președintelui CJ Maramureș – când funcția era deținută de Gabriel Valer Zetea – PSD -, deține eMaramureș și firma Xaos Innovation, susținut de Zetea).

 

Marius Mihai Vlaica (absolvent al Facultății de Construcții a Universității Tehnice din Cluj-Napoca – 2015, a deținut o firmă de construcții în Cehu Silvaniei – jud. Sălaj, este project manager la firma de design Morphoza din Cluj-Napoca, susținut de PNL).

 

Ce urmează

 

Cei 9 candidați admiși pe Lista scurtă trebuie să-și depună declarațiile de intenție până la sfârșitul acestei luni, apoi participă la un interviu (în 3 iunie) în fața comisiei de selecție, în 6 iunie se afișează rezultatul (sigur, tot sub formă de coduri, pentru că, v-am informat, și CJ Maramureș și numeroase instituții publice din România interpretează abuziv/ilegal GDPR, considerând că numele și prenumele sunt… “date personale”), se așteaptă două zile pentru depunerea și soluționarea contestațiilor, în 10 iunie 2022 se afișează rezultatele finale, iar în 15 iunie se trimite președintelui CJ Maramureș,  Ionel Bogdan, raportul pentru numirea celor 6 selectați (mai exact a celor 5, pentru că postul de administrator reprezentant al CJ Maramureș are un singur candidat, viitorul președinte al CA Aeroport, Mihai Dan Ghiman).

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here