LICITAȚIE – Vânzare-record pentru o lucrare a pictorului băimărean Adrian Ghenie: 9,28 de milioane de dolari pentru “Artă degenerată”

0
1854
Adrian Ghenie - „Degenerate Art”

ARTĂ CONTEMPORANĂ. Artistul plastic băimărean Adrian Ghenie (44 de ani), cel mai bine cotat pictor român, a vândut la o licitație de artă contemporană a Casei Sotheby’s desfășurată aseară la New York (SUA), la un preț-record pentru lucrările sale, Degenerate Art (realizată în 2016), cu suma de 9.286.700 de dolari (sumă care cuprinde și taxe și comisioane plătite de cumpărător – pictura, care măsoară 2 metri /1,8 metri, a fost licitată la 7,8 milioane de dolari). Presa americană de specialitate estimează că achizitorul este un colecționar asiatic. Precedentul record al unei lucrări a lui Ghenie era de 9 milioane de dolari, pentru Nickelodeon, vândut în 2016 pentru 9,02 milioane de dolari.

 

Degenerate Art (Artă degenerată – foto mare sus, dreapta) era estimat de specialiștii Casei Sotheby’s între 7 și 10 milioane de dolari, iar licitația a pornit de la 5,8 milioane de dolari. Fostul proprietar al picturii a achiziționat-o în 2016 de la Pace Gallery din New York. Lucrarea depășește cu peste 265.000 de dolari recordul anterior al pictorului băimărean, unul dintre cei mai apreciați ai generației sale.

 

Lucrarea lui Ghenie amintește de campania lui Hitler de a curăța Germania nazistă de o cultură a degenerării, termen peiorativ folosit de regimul nazist pentru a se descrie mișcările de artă de avangardă considerate elitiste, intelectuale, străine și cu influențate socialiste – atunci mii de opere de artă au fost confiscate de la instituțiile publice pentru a fi vândute pe piaâa internațională, iar cele care nu s-au vândut au fost arse în curtea stației de pompieri din Berlin-Kreuzberg, în martie 1939. Acest proiect de „curățare culturală” a făcut presiuni pe multe țări aflate sub ocupația nazistă pentru a elimina din spațiile publice lucrările lui Van Gogh, Munch, Picasso, Kandinsky și alți artiști aflați pe lista neagră.

 

Prin Degenerate Art Ghenie livrează o odă descendențelor istoriei artei care, în bogăția complexității lor estetice, reprezentau o amenințare culturală fundamentală pentru regimul totalitar nazist. Lucrarea este un omagiu adus marelui maestrul postimpresionist Van Gogh (un artist care este una dintre principalele inspirații ale lui Ghenie), printr-o reinterpretare a unuia din ultimele autoportrete ale acestuia (realizat în 1889), pe care Ghenie la văzut prima oară la vârsta de 6 ani, într-o poză, iar în 1998 a vizitat pentru prima oară Musée d’Orsay din Paris pentru a vedea lucrarea care l-a fascinat din copilărie.

 

În aceeași licitație de aseară, s-au mai vândut alte două lucrări semnate de Ghenie: The Trip (Excursia/Călătoria) – lucrare inspirată de o fotografie reprezentându-l pe Pablo Picasso în propriul atelier, achiziționată cu 4,5 milioane de dolari – și  o lucrare mai mică a lui Ghenie, din ciclul Pie Fight Study, datată 2008, din perioada în care artistul începea să devină cunoscut pe scena internațională, vândută cu 504.000 dolari.

 

Ghenie, născut în 13 august 1977 la Baia Mare este absolvent al Universității de Arte din Cluj-Napoca (promoția 2001). În 2015, pictorul Ghenie a reprezentat România la a 56-a ediție a Bienalei din Veneția (cu Darwin’s Room), ulterior fiind laureat cu Premiul Academiei Române pentru pictură, distincție care se acordă o singură dată unei persoane.

 

2mnews



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here