LICITAȚIE – 125.000 de euro pentru proiectarea unui nou pavilion de detenție, de 500 de locuri la standarde europene, la Penitenciarul Baia Mare

0
885

COMPLEX CORECȚIONAL. Penitenciarul Baia Mare, localizat pe strada Forestierului din Tăuții de Sus (localitate care aparține de orașul Baia Sprie) a lansat o licitație deschisă pentru proiectarea (faza Studiu de Fezabilitate) a unui Complex Corecțional. Valoarea estimată a proiectării este de peste 600.000 de lei (exact: 607.649,35 lei, echivalentul a peste 125.000 de euro).

 

Practic, proiectul trebuie să stabilească conformarea funcțională, arhitecturală, constructivă, nivelul de echipare şi dotare precum şi costurile estimative ale investiţiei. Simplificat, Penitenciarul Baia Mare vrea să construiască lângă biserica de lemn a penitenciarului (edificată în anul 1995) un nou pavilion de detenție, la standarde europene, care va avea 500 de locuri.

 

Finanțarea investiției va fi din surse externe nerambursabile, respectiv din fonduri norvegiene, stabilite printr-un memorandum între Regatul Norvegiei și Guvernul României. Conform memorandumului, se alocă 31,8 milioane de euro pentru înființarea a 4 centre corecționale-pilot în Baia Mare, Târgu Mureș, Vaslui și Botoșani.

 

Primul penitenciar din istoria recentă a Băii Mari s-a edificat pe Valea Borcutului, în perioada 1956-1959, sub forma a 20 de barăci care aveau capacitatea totală de 1.000 de deținuți. În 1960, barăcile au fost mutate pe actualul amplasament al Penitenciarului Baia Mare, clădirea actuală fiind edificată în anul 1973.

Noul pavilion de detenție din Tăuții de Sus este prevăzut cu spații dedicate reintegrării sociale, curți de plimbare, sală de mese, bibliotecă. Pentru construcția va fi alocată suma de aproximativ 7 milioane de euro.

 

Argumentul investiției constă în reintegrarea deținuților și formarea profesională și educațională a acestora. Contractul de proiectare va fi atribuit pe criteriul “Cel mai bun raport calitate-preț” (prețul are o pondere de 40%, experiența experților-cheie 30% și organizarea în implementarea proiectului 30%).

 

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here