LES JEUX SONT FAITS – Radu Trufan, vicepreședintele CJ Maramureș, noul președinte USR PLUS Maramureș: prefectul Duruș și omul de afaceri Ofrim s-au retras din cursă

0
1311
Radu Trufan

ALEGERI USR PLUS MARAMUREȘ. În USR PLUS Maramureș sunt alegeri duminică, 27 iunie 2021, pentru alegerea unei conduceri comune în filiala  județeană, după ce cele două partide, USR și PLUS, aliate în campaniile electorale, au fuzionat prin absorbție (legal, noul partid se numește USR, însă cele două partide au convenit, în protocolul de fuziune, ca până la o decizie luată în Congresul Național din toamnă să se utilizeze denumirea USR PLUS). Deși inițial se anunța o luptă între cele două grupări din USR și cele două grupări din PLUS, va fi pace și concordie.

 

Este cert că filiala județeană va avea un nou președinte, pentru funcția supremă în partid fiind depuse două candidaturi: Radu Trufan (USR) – 43 de ani, vicepreședinte al Consiliului Județean Maramureș – și Bogdan Andrei Zaharia (PLUS) – 28 de ani, consilier județean.

 

Sigur, este o competiție doar pentru a se salva aparențele sistemului democratic competitiv, pentru a nu fi și la USR PLUS ca-n comunism, pesedism, chiar penelism, partide care, de regulă, aleg dintre… un candidat unic. În fapt, ca-n cazinourile vieții, Les jeux sont faits, rien ne va plus. Va câștiga, detașat, Radu Trufan, pentru că toate părțile importante, cu putere de decizie și influență la conducerea centrală unificată, s-au înțeles în acest sens.

 

Pentru prima funcție în USR PLUS Maramureș inițial și-au mai exprimat dorința de a candida și prefectul USR Vlad Duruș și omul de afaceri PLUS Ovidiu Ofrim s-au retras din cursa pentru președinția USR PLUS Maramureș. Explicațiile retragerilor sunt simpliste și deja precizate: Trufan a fost considerat opțiunea cea mai bună pentru reunirea unei majorități covârșitoare (în contextul în care a acceptat/pactizat să “servească cauza”), precum și a faliilor din partidele unificate (fiecare dintre acestea având convingerea că a câștigat, în fapt de câștigat va câștiga latura influentă, dizidenții și viitorii excluși/contestatari câștigând doar senzația că, prin Trufan, au câștigat și ei). De asemenea, foștii președinți județeni ai USR (Dan Ivan) și PLUS (Florin Barbur) nu s-au înscris în cursa electorală pentru un nou mandat (în principal pentru că n-aveau șanse de izbândă).

 

Radu Trufan, cel care duminică, 27 iunie 2021, va deveni noul președinte al USR PLUS Maramureș, are 43 ani, este de profesie economist și îndeplinește funcția administrativă de  vicepreședinte al Consiliului Județean Maramureș, fiind membru fondator al USR Maramureș, partid în care răspundea de extinderea rețelei teritoriale a partidului. Va câștiga cu o diferență covârșitoare.

 

 

Această scriere vine cu câteva ore bune înainte de anunțarea rezultatului oficial, ca reparație a unei anticipări eronate a 2mnews (prima, pierdută-ntr-un lung șir de anticipări devenite realitate, dar ne-o asumăm), care anunța în urmă cu o săptămână că Duruș va câștiga președinția partidului, ulterior acesta renunțând la candidatură. Cealaltă motivație a scrierii este că aripa dizidentă/contestatoare (minoritară) n-ar trebui să aibă niciun motiv de bucurie. Vor câștiga tot cei influenți, doar că o vor face cu altă interfață.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here