LEGE – Memorandistul Vasile Lucaciu, fost preot greco-catolic în comuna maramureșeană Șișești, declarat și oficial Erou al Naţiunii Române

0
789
Vasile Lucaciu

VASILE LUCACIU, EROU AL NAȚIUNII. Marți, 8 martie 2022, plenul Camerei Deputaţilor a adoptat proiectul de lege prin care Vasile Lucaciu (1852-1922), militant pentru drepturile românilor din Transilvania și inițiator și semnatar al Memorandumului care a dus la realizarea Marii Uniri de la 1918, a fost declarat (și oficial) Erou al Naţiunii Române, la 100 de ani de la moartea sa (29 noiembrie 1922).

 

Vasile Lucaciu este considerat una dintre cele mai importante personalităţi politice, culturale şi istorice ale românilor ardeleni din perioada dualismului austro-ungar. Proiectul, care a fost susținut de deputatul băimărean Călin Ioan Bota, a înregistrat 232 de voturi „pentru” şi 50 de abţineri, USR abținându-se de la vot, deși au declarat că sunt în total acord cu decizia de a acorda prin lege această recunoaștere unui mare român.

 

Abținerea grupului de deputați USR a fost motivată de deputatul Iulian Bulai ca un protest împotriva unui fapt real, cauzat în Baia Mare, unde catedrala care aparţine de drept Bisericii Greco-Catolice (situată chiar pe strada Vasile Lucaciu) nu a fost retrocedată de Biserica Ortodoxă Română, dintr-un abuz evident și demonstrat istoric, cu sprijinul tacit și ilegal al unor reprezentanți a justiției române.

 

Pentru că au subliniat că acesta este “un abuz faţă de înaintaşii şi fraţii în credinţă ai părintelui Vasile Lucaciu” și pentru că statul român, prin instituțiile sale (BOR, Justiția, Guvernul) dovedesc o crasă ipocrizie “nefăcând dreptate cultului care a dat acest erou”, USR s-a abţinut să voteze proiectul. Inițial, acest proiect de lege a fost… respins de Senat, dar Camera Deputaţilor este for decizional în acest caz, așa că proiectul a devenit lege.

 

Vasile Lucaciu (născut la 21 ianuarie 1852, în Apa, comitatul Sătmar din Imperiul Austriac și decedat la 29 noiembrie 1922, în Satu Mare, în Regatul României) a fost preot paroh greco-catolic în Șișești (din anul 1885), unde a ridicat o biserică monumentală, sfințită la 15 august 1890, dedicată unirii tuturor românilor. Un desăvârșit erudit, cu studii teologice la Roma, unde a luat și doctoratul, Lucaciu a fost și scriitor politic,  dar și lider al Partidului Național Român, fiind supus deseori la represiunea autorităților de la Budapesta. În perioadele în care a fost deținut politic, românii ardeleni i-au dedicat în semn de prețuire și solidaritate cântecul “Doina lui Lucaciu”.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here