LĂMURIRI – Ce se întâmplă cu speța în care primarul Cherecheș trebuie să dea statului 2,68 milioane de lei, pentru că nu poate justifica proveniența banilor

0
3589
Cătălin Cherecheș

CRONOLOGIA UNUI FAPT. În urmă cu mai bine de 2 ani, respectiv în 1 iulie 2019, Agenția Națională de Integritate (ANI) a comunicat public că a constatat „existența unei diferențe nejustificate în cuantum de 2.741.026,31 lei între averea dobândită și veniturile realizate în perioada 26 iunie 2012 – 31 decembrie 2017 de către Cherecheș Cătălin, primar al municipiului Baia Mare”.

 

În consecință, ANI a sesizat Comisia de Cercetare a Averilor din cadrul Curţii de Apel Cluj, precum și Parchetul de pe lângă Judecătoria Baia Mare (pentru verificarea „indiciilor privind săvârșirea infracțiunii de fals în declarații în formă continuată” – pe considerent că în declarațiile de avere din 2017 rectificată și din 2018 a declarat informații false, respectiv un împrumut de 500.000 euro acordat în nume personal în anul 2016, pe care nu l-a înscris și în declarația de avere inițială pe 2017).

 

În timpul evaluării făcute de ANI, primarul Cherecheș nu a trimis niciun punct de vedere, deși i-au fost trimise 6 (!) solicitări în acest sens. După aceste fapte de arme, în primăvara acestui an s-a făcut mare tam-tam că, gata!, Cherecheș trebuie să scoată din buzunar și să plătească la Ministerul de Finanțe suma de 2,68 de milioane de lei, pe care instanța de judecată a considerat că nu-i poate justifica.

 

Ce-i cu banii ăștia

 

După decizia ANI, Cherecheș nu a mai așteptat șase solicitări de lămuriri și a reacționat rapid, spunând că banii respectivi provin din “împrumuturi de la mama sa, pe parcursul unui an și ceva”, împrumuturi care totalizează 1,5 milioane de euro (bani pe care mama sa i-ar avea din vânzarea unui imobil). Și că în 2009 banii n-au mai fost considerați împrumut, ci donație, fapt care ar fi menționat într-un document notarial.

 

Bine, dup-aia nu s-a mai auzit nimic, până acum, când această scriere vine să aducă lămuririle necesare. A plătit Cherecheș 2,68 milioane de lei statului, banii considerați de instanță ca fiind obținuți nejustificat? Nu. De ce? Urmează să aflați aici. În principal pentru că în România justiția se face mai așezat, așa, ca-n Ardeal. Adică lent. Magistrați puțini, spețe multe-n țara-n care toată lumea dă-n judecată pe toată lumea.

 

Abia anul viitor sunt programate recursurile

 

În principal, primarul Cherecheș nu a plătit acei bani pentru că decizia nu era una definitivă. Și chiar dacă unii analiști de conjunctură au zvonit că primarul Băii Mari nu va face recurs și că-i va plăti (2,68 milioane de lei, un mizilic, ar spune el), pentru că asta nu-mpietează asupra funcției sale administrative (instanța nu a judecat dacă mai poate fi primar în cazul în care a dobândit nejustificat 2,68 milioane de lei și nici procurorii n-au spus că e o problemă asta și nu se șterge cu radiera, pe principiul “Te-am prins, dă banii înapoi și ești curat ca după o detergentizare cu Dero”), Cherecheș a făcut recurs (ultima cale pe care o are pentru a nu plăti).

 

Numai că procesele (sunt două, de fapt – unul în care Cherecheș cere anularea raportului ANI, celălalt în care ANI a cerut să se constate averea pe care primarul nu o poate justifica) fiind judecate la Curtea de Apel Cluj, recursurile trebuie judecate la Înalta Curte de Casație și Justiție (instanța supremă în România). Iar acolo e-nghesuială mare, cauză din care spețele în care primarul Cherecheș a făcut recurs au fost programate (au primit termene) abia în… februarie, respectiv aprilie 2022.

 

Abia după judecarea recursurilor și doar dacă instanța supremă va menține hotărârile de la Cluj-Napoca, primarul Cherecheș va trebui să plătească statului 2,68 milioane de lei, în 60 de zile de la decizie. Deci, deocamdată n-a plătit nimic, se judecă. Probabil prin vara lui 2022, când se vor împlini 3 ani de la constatare… Mai jos, aveți o cronologie a celor întâmplate, pe care am refăcut-o și sintetizat-o pentru o mai bună percepție.

 

Calendarul speței

 

• 25 iunie 2019: ANI încheie Raportul de evaluare nr. 19042/G/II, conform căruia se înregistrează „existența unei diferențe nejustificate în cuantum de 2.741.026,31 lei între averea dobândită și veniturile realizate” în ceea ce-l privește pe primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheș.

• 22 iulie 2019: Primarul Cherecheș dă în judecată ANI, cerând instanței anularea Raportului. Speța se judecă la Curtea de Apel Cluj.

• 30 septembrie 2019: Curtea de Apel Cluj respinge ca inadmisibilă acţiunea lui Cherecheș.

• 18 octombrie 2019: Primarul Cherecheș face recurs. Acesta se va judeca la Înalta Curte de Casație și Justiție.

• 10 ianuarie 2020: ANI îl dă în judecată pe primarul Cherecheș cerând ca acesta să fie obligat să plătească statului suma de 2,68 milioane de lei pe care nu o poate justifica. Speța se judecă la Curtea de Apel Cluj.

• 9 aprilie 2021: După un an și jumătate și 17 termene de judecată și de procese, Curtea de Apel admite sesizarea ANI și “Constată că dobândirea sumei de 2.685.708,31 lei nu are caracter justificat şi dispune obligarea intimatului Cherecheș Cătălin la plata acestei sume în favoarea Statului Român, prin Ministerul Finanțelor Publice, în termen de 60 de zile de la rămânerea definitivă a sentinţei”. Hotărârea nu e definitivă.

• 2 iulie 2021: Primarul Cherecheș face recurs. Acesta se va judeca la Înalta Curte de Casație și Justiție.

13 aprilie 2022: Este primul termen al recursului (ultima cale de atac). Recursul se va judeca de magistrații Secţiei de Contencios Administrativ şi Fiscal a Înaltei Curți de Casație și Justiție a României. Înainte de acest recurs, tot acolo, în 1 februarie 2022, se va judeca recursul în care primarul Cherecheș cere anularea raportului de evaluare ANI (este ultima cale de atac a deciziei Curții de Apel Cluj din 30 septembrie 2019).

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here