LĂMURIRE – Vasile Moldovan, primar Sighetu Marmației: când se alege viceprimarul municipiului din Maramureșul voievodal

1
2644
Vasile Moldovan

VICEPRIMAR SIGHETU MARMAȚIEI. După două tentative eșuate de alegere a viceprimarului municipiului Sighetu Marmației, care au avut loc în 26 noiembrie și 9 decembrie 2020, primarul Vasile Moldovan (PSD) a precizat, pentru 2mnews, că nu va iniția un nou proiect de hotărâre în acest sens decât în momentul în care un consilier local va demonstra că are susținerea majorității aleșilor, adică minimum 10 voturi.

 

Nu are sens să perseverăm, am avut deja două încercări și nu s-a ajuns la consens. Nu am nicio problemă de a lucra cu un viceprimar, indiferent de partidul din care face parte, însă le-am spus (n.red., consilierilor locali) că de acum încolo să vină la mine pentru un nou proiect de hotărâre privind acest fapt, doar atunci când au susținerea a cel puțin 10 consilieri. Deci, nu eu decid momentul, acesta se va produce atunci când o formațiune politică demonstrează susținerea a cel puțin 10 consilieri locali, a precizat primarul Vasile Moldovan.

Consiliul Local Sighetu Marmației este format din 19 consilieri locali, coloratura politică a forului deliberativ al municipiului din Maramureșul voievodal fiind următoarea: 7 PNL, 5 PSD, 2 PMP, 2 UNPR (au candidat pe lista Pro România), 2 USR PLUS, 1 UDMR. Pentru alegerea viceprimarului sunt necesare minimum 10 voturi (majoritate simplă din numărul consilierilor validați). Deși PNL deține cei mai mulți consilieri locali și se bazează și pe voturile celor 2 consilieri USR PLUS, în baza protocolului post-alegeri de la nivel județean, nu întrunește decât 9 voturi sigure.

 

Ce a fost până acum și jocurile de culise

 

La prima tentativă, în 26 noiembrie, au fost două propuneri pentru funcția de viceprimar: Nicolae Iuga (UNPR / Pro România – propus de primarul Moldovan) și Maria Daniela Oniţa-Ivaşcu (PNL – propusă de consilierul PNL Petru Tomșa).

 

Înaintea întocmirii buletinelor de vot (alegerea viceprimarului se face prin vot secret Onița-Ivașcu i-a reamintit lui Iuga că PNL și Pro România au semnat un protocol care prevede și susținerea pentru funcția de viceprimar a candidatului PNL, dar Iuga a precizat că în spațiul public au existat acuze că non-combatul Pro România (tradus prin susținerea PNL) ar fi generat de sume de bani sau strategii subterane, fapt care îl determină să candideze pentru a clarifica aceste acuzații.

 

Rezultatul votului a fost 9-9, un vot fiind anulat (un consilier local, se presupune că cel al UDMR, Béres Ildikó Ibolya) nebifând nicio opțiune. Logic, proiectul nu a fost adoptat.

 

La a doua tentativă, în 9 decembrie, au fost propuși, din nou, doi candidați: Maria Daniela Onița-Ivașcu (PNL) și Gabriel Petru Filipciuc (PMP). În sală au fost prezenți doar 18 din cei 19 aleși, consilierul UDMR, Béres Ildikó, neprezentându-se. Onița-Ivașcu (PNL) a obținut, din nou, 9 voturi, iar Filipciuc (PMP) 7 voturi (cei 2 consilieri UNPR / Pro România abținându-se). Proiectul nu a fost adoptat.

 

În condițiile actuale, alegerea în funcția de viceprimar al municipiului Sighetu Marmației stă fie în capacitatea candidatului PNL Onița-Ivașcu de a convinge încă un consilier (pe lângă cei 9 din grupurile PNL și USR PLUS), fie în capacitatea altui ales local de a-i coaliza pe toți ceilalți 10 consilieri din PSD, PMP, UNPR / Pro România, UDMR.

 

Oricum, în cazul Sighetului, proverbul cu buturuga mica pare mai de actualitate ca nicicând, în contextul în care PSD, PMP și Pro România nu agreează în acest moment alegerea candidatei PNL. Iar buturuga mică este UDMR, unica formațiune din Consiliul Local reprezentată de un singur consilier: Béres Ildikó Ibolya (59 de ani), de profesie inginer. Aceasta a fost viceprimar în mandatul trecut (este soția fostului lider UDMR Maramureșul istoric, Beres Ștefan Vasile, șef al Ocolului Silvic Sighetu Marmației).

 

Colateral subiectului prezentat, o subliniere de final: în Sighetu Marmației, viceprimarul are o leafă netă (în mână) de circa 7.800 de lei/lună.

 

Cătălin VISCHIATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here