LA O NOUĂ RETROGRADARE – Suporterii suportă eșecul, nu și impostura: despre echipa de fotbal din Baia Mare, orașul îndrăgostit de „veneticul” Mateianu

0
3836

FĂRĂ PATIMĂ, DESPRE NIȘTE NEPUTINCIOȘI PREA BINE PLĂTIȚI ȘI DESPRE UN CLUB JEFUIT. Pe malul stâng al Teleajenului, șerpuire zămislită din Izvorul Sfântului Ion în Masivul Ciucaș (fapt pentru care a fost denumit Pârâul Berii), e Lipănești, o așezare de vreo 2.000 de suflete, sat mare, cu șosea națională și haltă de călători. E satul lui Viorel Mateianu, cel degrabă metamorfozat de suporterii fotbalului băimărean din venetic în adorat. Pentru că iubitorii fotbalului din orașul mineresc al anului 1976 l-au iubit pe tânărul blond (avea pe atunci 38 de ani), momit de Vasile Treitl cu 50.000 lei să vină să antreneze pentru o jumătate de an echipa de Divizia B FC Baia Mare.

 

Suporterii l-au iubit nu pentru că a câștigat vreun trofeu – n-a făcut-o -, ci pentru că a creat o echipă care trăia pentru spectacol. Iar suporterii, din dragoste pentru echipă, suportă multe, până și înfrângerile, dar nu și impostura. Însă echipa rebelului Mateianu nu a păcălit fotbalul, jucând pentru cei care cântau pentru ei, încurajându-i mai ales atunci când pierdeau și făcându-i să se simtă ca și cum ar fi câștigat Cupa Campionilor.

 

Și Mateianu, născut pe malul Teleajenului șerpuitor și venit pentru 6 luni pe malul Săsarului, a rămas în Baia Mare 5 ani punând în practică mica sa revoluție tactică a fotbalului. Suporterii i-au compus cântece, îi spuneau nea Vio, plini de respect pentru omul care a transformat mica echipă a minerilor, pe atunci una care era clasată pe locul 10 în Seria B3, în echipa care și-a permis să conducă marele Real al emblematicului Di Stéfano chiar la Madrid. Atunci, timp de 4 minute (între minutele 12 și 16, sau între golul lui Koller și egalarea lui Juanito) pe Santiago Bernabeu a fost liniște.

 

De ce v-am reamintit toate astea? Ca argument că în viață păcălelile nu durează. Nici în sport, nici în fotbal. Că joci la Flacăra Boldeşti (acolo unde a debutat Viorel Mateianu ca fotbalist), la Baia Mare sau la Real Madrid poți să pierzi, poți să câștigi, dar demnitatea de profesionist nu îți dă voie să înșeli fotbalul. La Baia Mare, acum, la 25 de ani de la plecarea lui Mateianu spre “alt teren de fotbal”, fotbalul a fost înșelat în cel mai crud mod cu putință.

 

Nu este grav că oamenii deghizați în fotbaliști cu sigla clubului băimărean pe piept au retrogradat în liga satelor. Li s-a întâmplat și altora, li se va mai întâmpla și altora. E dezamăgitor modul în care au făcut-o, păcălind fotbalul. O grupare (Minaur nu a avut o echipă de fotbal, ci o grupare) neputincioasă, care a pozat pentru public în fotbaliști.

 

La final, am reținut zâmbetele lui Miriuță, care recita robotic și dezarmant că-și asumă totul, deși nu are putința de a-și asuma nimic din ceea ce contează: durerea și rușinea suporterilor adevărați, a celor care, pe ploaie sau în soare, pe ger și pe drumuri lungi, i-a însoțit încurajându-i. Pe ei îi doare retrogradarea. Și lor, suporterilor, le e rușine de rușinea care ar trebui să le fie (și nu le e) lor, celor din întreaga grupare coordonată de Miriuță, cel care poza în surprins că în Turcia “se ridică toată lumea în picioare și îi strigă numele” și în Baia Mare e criticat, uitând că doar cu 5 luni în urmă tot el declara că e SIGUR că Minaur se va salva de la retrogradare (“Mai bine să mă-njure lumea acuma și să mă aplaude în vară. Sigur ne vom salva!”). E plin pământul de zei lipsiți de adulație necondiționată…

 

În Baia Mare s-a stabilit, încă de atunci, din ’76, regula pentru a fi iubit: Luptă până la capăt. Pe stadionul care-i poartă numele celui adulat de băimăreni („Antrenor ca Mateianu / Nu găsești în tot Ardealu’” / „Mateianu ne-a promis / Că ne duce la Paris”) gruparea de cetățeni echipați aidoma unei echipe de fotbal a pierdut lamentabil de la echipa unei comune cu 7.000 de locuitori. De aceea Miriuță nu are putința de a-și asuma nimic din ce contează. El și-a asumat și că respectivii cetățeni echipați aidoma unei echipe de fotbal ar fi chiar fotbaliști, dar nu erau și nici nu sunt. Dar de când Mateianu a pus Baia Mare pe harta fotbalului-spectacol mulți șnapani s-au înfruptat din coliva pusă astăzi, din nou, pe sicriul fotbalului băimărean.

 

Despre cum, cine, prin ce interpuși și cât s-a sugativat din banii grupării de la Baia Mare în acest sezon, o să primiți/aflați detalii (cu identități, sume, date calendaristice și fapte) într-o investigație 2mnews. Curând. Foarte curând.

 

* Foto mare: @Dan Buia / Qshot via Minaur Baia Mare

 

Cătălin VISCHI

 



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here