LA MULȚI ANI! – Se împlinesc 7 ani de la semnarea contractului de finanțare a Podului de la Ulmeni, care trebuia finalizat în urmă cu 5 ani, dar nu e nici astăzi

3
2343

NEPUTINȚĂ ADMINISTRATIVĂ. Contractul pentru construirea Podului peste râul Someș la Ulmeni a fost semnat la 16 februarie 2015 cu firma Forstinger Com SRL, valoarea inițială a contractului fiind de peste 10 milioane de lei (exact: 10.104.674,91 lei, sumă care include TVA). De atunci au  trecut 7 ani. Contractul trebuia finalizat în martie 2017. Suntem în mai 2022 și podul nu e operațional.

 

O precizare care nu ridică, aparent, nicio problemă (pentru că nu s-a-ntâmplat nimic, deducem că e bine): contractul de execuție a fost semnat fără să aibă finanțare. Doar niște promisiuni politice. Conform unui document oficial deținut și de 2mnews și asumat de Ministerul Dezvoltării, Lucrărior Publice și Administrației, contractul de finanțare (nr. 9961) a fost semnat la 26 mai 2015 (este și explicația acestei scrieri, astăzi împlinindu-se 7 ani de la semnarea contractului de finanțare), iar cel de execuție, cu 3 luni înainte, la 16 februarie 2015.

 

Contractul de execuție a fost atribuit sereleului Forstinger Com, firmă controlată de Ioan Băbuț și fără nicio experiență (lucrare similară). Acesta a câștigat oferindu-se să facă lucrarea, despre care se spunea încă din 2015 că este subevaluată, licitând cu 10.000 de lei (exact: 10.555,60 lei) sub estimarea maximă a beneficiarului (Primăria Ulmeni). TOATĂ suma prevăzută în contractul de finanțare a fost transferată beneficiarului (Primăria Ulmeni, controlată de edilul Lucian Morar), conform Ministerului Dezvoltării.

 

Investiția a fost inclusă la finanțare prin Programul Național de Dezvoltare Locală 2015-2022, având alocată de la bugetul statului suma de 10,5 milioane de lei (exact: 10.542.330 lei). În 9 octombrie 2020, firma lui Băbuț a intrat în insolvență, raportând datorii de peste 1 milion de euro. La finalul anului 2020, când lumea se pregătea de Revelion (la 31 decembrie 2020), s-a semnat un act adițional la acest contract de finanțare, prin care se prelungea durata de finalizare și recepție a obiectivului până la 31 decembrie 2022.

 

Sigur, nu s-a întâmplat nimic edificator. Podul tot nu e gata (printre altele, structura metalică a fost realizată mai scurtă decât trebuia, ca-n gagurile despre stupizenie). În primăvara anului trecut, Ministerul Dezvoltării a solicitat Inspectoratului de Stat în Construcții demararea unui control la acest obiectiv. Podul de la Ulmeni este o glumă de pod, fiind proiectat cu o lungime de 170 de metri, din care doar 100 de metri deasupra apei. În tot acest timp, podul de la Ulmeni s-a gonflat financiar de la 8,6 milioane de lei (suma fără TVA la care a fost semnat contractul) la 11 milioane de lei, dar tot nu s-a finalizat.

 

La finalul acestei scrieri pe post de piedică-n calea uitării să reamintim că astăzi, 26 mai 2022, se împlinesc 7 ani de când primarul Lucian Morar (foto mare sus dreapta) semna contractul care îi asigura finanțarea construirii până în martie 2017 a podului peste Someș. Nu l-a construit nici până în martie 2022, dar asta nu ne-mpiedică să urăm “lamulțeanu’” de rigoare pentru “Podu’ lui Morar”, acest primar de tip Apolodor de Ulmeni, care a privit cu jind spre vecinătate cum, la 2 ani după ce el a semnat contractul de finanțare, autoritățile din Seini au semnat un contract de finanțare pentru un pod similar (de 180 de metri, peste același râu), pe care l-au terminat și dat în folosință.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

3 COMENTARII

  1. Am incercat sa traiesc pozitiv, sa ma prefac ca poate fi ok si la noi, da ma mint singur :)) cum concluziona si cetateanul de mai sus, n-avem nicio sansa macar sa ajungem de pe minus pe 0, pe normalitate. Pacat, ca potential nu-i putin, dar cand vezi cum misca lucrurile in fiecare primarie din tara, iti vine sa ucizi, sa te sinucizi sau sa fugi

  2. bai oameni buni, eu cred ca o luam razna toti, serios – la Baia Mare il avem pe Chereches care cred ca a sifonat zeci de milioane de euro, adica omul ala cred ca a cumparat tot SRI-ul avand in vedere ca inca e in functie, la judet l-am avut pe Zetea o alta minte luminata, cand nu era imbibata in alcool, un alt spagar josnic, si lista e mare Man, Morar, toti o apa si un pamant, niste infractori legali – cum naiba sa construiasca astia ceva, uitati-va si la exemplul depozitului de deseuri de la Farcasa unde fura bani de ani de zile fara sa-l termine, astia au un singur scop cand ajung acolo, sa fure si nimic mai mult – si acuma in legatura cu podul, cat de mici si de amarati si de inapoiati sa fim, sa ne bucuram cand facem un amarat de pod de 180 de metrii ???? a iesit cineva din tara asta, a vazut la ce nivel sunt altii ?? croatii, slovenii, si nu dau nume mai mari ca ne facem si mai mult de rusine – poi croatii au pod ce leaga continentul de insule si noi ne dam mana si ne legam si trecem podul imreunati ca niste serpi in calduri – vezi deschiderea podului de la Seini – de parca era ceva minune ???? oameni mici suntem – daca am fi civilizati am avea astepatri normale – adica poduri de kilometrii, autostrazi de mii de kilometrii etc – asta e normal – nu un kitch de pod pe care il depasesti cu un scuipat …vai de noi

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here