LA FINAL DE AN, VISĂM FRUMOS – Parcurile industriale proiectate la Fărcașa și Șomcuta Mare necesită o investiție totală de… 63 de milioane de lei

0
873

DEVIZELE GENERALE. Sume uriașe pentru crearea primelor două parcuri industriale în județul Maramureș, cel prevăzut a fi amplasat în comuna Fărcașa și cel proiectat în orașul Șomcuta Mare. Acestea ar totaliza un necesar investițional de 63 de milioane de lei.

 

Conform Studiului de Fezabilitate întocmit de sereleul Proiectare Grup Construcții, înregistrat în satul Urmeniș, parcul industrial din Fărcașa ar costa aproape 44 de milioane de lei (exact: 43.875.061,70 lei, sumă care include TVA), investiția fiind amplasată pe un teren în suprafață de 20,4 hectare, din care suprafața halelor ar totaliza peste 6,6 hectare. Durata estimată de execuție este de 29 luni, adică 2 ani și 4 luni.

 

Și SF-ul aferent parcului industrial din Șomcuta Mare a fost întocmit tot de selerelul Proiectare Grup Construcții din Urmeniș. Conform acestuia, pentru finalizarea investiției ar fi necesar peste 19 milioane de lei (exact: 19.175.341,10 lei, sumă care include TVA). Parcul industrial din Șomcuta Mare a fost proiectat pe o suprafață de teren de 10,5 hectare, din care suprafața halelor ar totaliza peste 3,2 hectare. La fel ca în cazul parcului industrial din Fărcașa, durata estimată de execuție a investiției din Șomcuta Mare este de 29 luni (2 ani și 4 luni).

 

În acest moment, în Maramureș nu există niciun parc industrial (public sau privat), județul fiind unul dintre cele 10 din România care prezintă această contraperformanță administrativă (celelalte 9 sunt printre cele mai sărace din țară: Brăila, Buzău, Caraș-Severin, Călărași, Harghita, Mehedinți, Tulcea, Vaslui și Vrancea).

 

Până acum, ultimii trei președinți ai Consiliului Județean Maramureș (Zamfir Flore Ciceu –  PC, Gabriel Valer Zetea – PSD, Ionel Ovidiu Bogdan – PNL) au promis în campaniile electorale că vor realiza un anumit număr de parcuri industriale. Primii doi (Ciceu și Zetea) au mințit, nefăcând NIMIC (nici măcar documentațiile necesare).

 

Urmează să vedem ce se întâmplă cu promisiunea celui de-al treilea, Bogdan, aflat în funcție, în fața ultimilor 2 ani din mandat. Acesta a făcut deja: una bucată firmă (în proprietatea CJ Maramureș) care se ocupă de gestionarea proiectului și două SF-uri, plus un anunț (că lucrează „la realizarea a 4 parcuri industriale în Maramureș: Baia Sprie, Groși, Fărcașa și Șomcuta Mare” – potrivit lui Bogdan, cel din Baia Sprie este proiectat pe 34 de hectare, „s-au finalizat lucrările la drumul de acces și utilitățile publice și din 2023 ar urma să primească investitori începând din 2023”, deși încă nu e construit nimic). Monitorizăm mutările următoare și vi le aducem la cunoștință.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here