JUDECĂTORIE DE TRANZIT – Doi din cei patru judecători ai Judecătoriei Vișeu de Sus și-au cerut transferul la alte instanțe

0
1194

MAGISTRAȚI. Doi din cei patru judecători ai Judecătoriei Vișeu de Sus și-au cerut transferul la alte instanțe. Judecătorii Timea Opriş Indre și Marius Nicolae Buhai au solicitat Consiliului Superior al Magistraturii transferul la judecătoriile din Sighetu Marmației, respectiv Bistrița.

 

Solicitarea transferurilor nu înseamnă și faptul că aceștia vor primi acceptul CSM, însă face oportună explicația pentru publicul larg a unei stări de fapt care nu este specifică doar Judecătoriei Vișeu de Sus, cu precizarea că toate detaliile conținute de explicația de mai jos sunt extrase din raportul oficial al instanței aferent anului 2021.

 

Judecătorie „de tranzit”

 

Judecătoria Vişeu de Sus are competenţă teritorială în 10 localități, dintre care 2 oraşe (Borşa şi Vişeu de Sus) şi 8 comune (Moisei, Vişeu de Jos, Leordina, Petrova, Bistra, Ruscova, Repedea şi Poienile de sub Munte), deservind circa 100.000 locuitori. În anii anteriori, în schema de personal erau 8 judecători, iar în acest moment aceasta prevede doar 4, toate posturile fiind ocupate (Vasile Florin Fărâmă – care este preşedintele instanței -, Marius Nicolae Buhai, Timea Opriş Indre și Flavia Maria Ţuţu).

 

Deși schema de personal nu corespunde cerințelor reale de personal (raportat la numărul şi complexitatea cauzelor) în ultimii ani nici măcar nu a fost complet ocupată. Din cauza numărului redus de judecători se întâmplă următoarele: instanța nu are colegiu de conducere – deciziile interne fiind luate de președinte în urma discuțiilor colegiale cu ceilalți judecători; toți judecătorii sunt obligați să facă parte din completuri specializate (penal, civil, pentru înființare/modificare persoane juridice) și să activeze inclusiv ca judecători de drepturi și libertăți; pe lângă munca de judecător, aceștia conduc și compartimentele instanței (arhivă, registratură, executări penale/civile etc.).

 

Dar poate nu prea au de lucru… Să vedem: anul trecut pe rolul Judecătoriei din Vișeu de Sus s-au înregsitrat 2.764 dosare, din care 36% penale (numărul acestora este de la an la an mai mare).

 

Temerea judecătorilor din Vișeu de Sus este că la Parchetul local (care este printre parchetele cu cel mai mare număr de dosare de urmărire penală din țară) există 3 procurori, iar multe dosare au fost preluate de parchetele de pe lângă Tribunalul Maramureș și Curtea de Apel Cluj. Adică mulți procurori lucrează să soluționeze multe dosare (penale), acestea fiind trimise după solționare să fie judecate la Vișeu de Sus.

 

De aici rezultă o creștere semnificativă a volumului spețelor pe care le vor judeca. Iar spețele penale nu sunt simplu de judecat, dimpotrivă (de altfel, conform StatisCentral, Judecătoria Vișeu de Sus este pe locul 8 pe țară în ceea ce priveşte complexitatea dosarelor judecate).

 

Sinteză: pentru că sunt multe dosare (și multe complexe) la un număr mic de judecători, instanța din Vișeu de Sus este neatractică (așa-numită „de tranzit”, respectiv judecătorii numiți la această instanță în urma concursurilor rămân 3 ani pe post, după care cer transferul la alte instanțe). Rezolvarea: redimensionarea schemei de personal conform numărului și complexității dosarelor.

 

… acestea au fost explicații pentru dificultățile întâmpinate într-o instanță redusă numeric, cu patru judecători. Însă în Maramureș (și-n țară) sunt instanțe care funcționează cu… doi judecători. Scrierea nu sugerează nicio secundă să ne scoatem batistele, însă explică publicului o stare de fapt mai puțin mediatizată.

 

* Foto: @Judecătoria Vișeu de Sus

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here