JAFUL DIN GUTÂI – După 8 ani, a fost prins al treilea membru al bandei implicate în jefuirea, în Pasul Gutâi, a unei mașini de valori – Exclusiv: Cine este italianul Sergio Arzu

0
5564
A fost prins al treilea membru al bandei care a jefuit o mașină de valori în Pasul Gutâi

EXCLUSIV. Italianul Sergio Arzu (37 de ani), născut în Talana, un mic sat din Sardinia, populat de puțin peste 1.000 de locuitori, este cel de-al treilea membru al bandei care în urmă cu exact 8 ani (în 15 septembrie 2009) au jefuit o blindată de transport valori pe Pasul Gutâi, în Maramureș, și care a fost trimis în judecată pentru acest fapt.

 

Gheorghe Ursuț și Massimo Loddo, în boxa acuzaților

Inițial, au fost arestați românul Gheorghe Ursuț, decedat în închisoare (conform oficialilor, acesta s-ar fi sinucis) și italianul Massimo Loddo (acesta a fost condamnat definitiv, în 2013, după un proces care a durat trei ani, la 15 ani de închisoare).

 

Jaful din Pasul Gutâi este de notorietate, opinia publică fiind informată asupra acestuia pentru că modul de operare a fost unul mai rar întâlnit în România. În 15 septembrie 2009, mai mulţi indivizi mascaţi și echipați cu uniforme caracteristice poliţiştilor din cadrul formaţiunilor speciale de intervenţie, înarmați cu arme letale automate, au urmărit cu patru mașini furate, în Pasul Gutâi, o autospecială blindată de transport valori, prin simularea unui filtru.

 

Falșii polițiști i-au dezarmat pe ocupanţii autoutilitarei și, prin acte de violenţă şi sub ameninţarea armei i-au obligat pe aceştia să le predea autospeciala. Din compartimentul tezaur au sustras cinci saci în care se afla suma de 2.630.000 lei şi 2.000 de euro (deși inițial s-a pomenit de suma de aproximativ 1 milion de euro), iar apoi i-au închis pe cei trei angajaţi în compartimentul tezaur al autospecialei şi au părăsit locul faptei. Ursuț și Loddo au fost reținuți în 27 ianuarie 2010. Procesul a durat până în 2013. Ursuț s-a sinucis, prin spânzurare, în 20 ianuarie 2012.

 

Cine este Sergio Arzu

 

Sergio Arzu

Cel de-al treilea arestat în cazul cunoscut de public sub denumirea „Jaful din Pasul Gutâi”, Sergio Arzu, este  cunoscut ca un infractor extrem de violent în Peninsulă, el fiind arestat de-a lungul timpului de mai multe ori. Conform procurorilor italieni, Arzu făcea parte dintr-o grupare paramilitară extrem de violentă, care folosea arme de război în jafurile pe care le întreprindeau, cele mai multe dintre acestea având ca țintă mașini blindate de transport valori.

 

De altfel, Arzu a fost condamnat, în Italia, la 10 ani de închisoare, la doar câteva zile după săvârșirea jafului din Pasul Gutâi, în 29 septembrie 2009, pentru mai multe jafuri (unul săvârșit în august 2003, în care s-au furat 473.000 euro, unul în 24 august 2004, în urma căruia s-au furat 337.000 euro etc.).

 

În octombrie 2014, când Arzu (care era un prieten de-al lui Loddo, deja arestat și condamnat în cazul jafului din munții Maramureșului) era într-o închisoare din Italia pentru trafic de droguri de mare risc în Belgia și Sardinia, procurorii italieni au confirmat că ADN-ul lui a fost găsit într-una dintre mașinile folosite pentru a ataca o mașină blindată în România în 2009 – în timpul cercetării, procurorii români au efectuat mai multe expertize şi constatări biocriminalistice, precum şi fizico-chimice.

 

Astăzi, 15 septembrie 2017, procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au dispus trimiterea în judecată a italianului Sergio Arzu sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de lipsire de libertate în mod ilegal, tâlhărie calificată, uzurpare de calităţi oficiale, nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor şi tăinuire. Cazul se va judeca, în prima sa fază, la Judecătoria din Sighetu Marmației.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here